Viteza de gândire şi memoria sunt afectate de diabet şi hipertensiune

Funcţiile creierului, precum viteza de gândire şi memoria sunt încetinite de diabetul de tip 2 şi de hipertensiunea arterială, arată un studiu recent al Universităţii Oxford. Efectele negative ale celor două afecţiuni asupra organismului erau cunoscute, dar faptul că diabetul de tip 2 afectează funcţiile creierului este o surpriză, susțin oamenii de ştiinţă. Aceştia au analizat aproximativ 22.000 de tomografii, concentrându-se pe studiul materiei cenuşii şi materiei albe, dar şi pe legăturile acestora din creier.

7,4 milioane de români au hipertensiune arterială

În cazul subiecţilor cu vârste între 44 şi 70 de ani, rezultatele studiului au arătat că hipertensiunea arterială a fost legată de o performanță cognitivă mai scăzută. 5% dintre subiecţi erau diagnosticaţi cu diabet de tip 2, iar studiul a demonstrat că şi în cazul acestora funcţiile creierului aveau o performanţă redusă. Schimbările din creier ce apar ca urmare a hipertensiunii şi diabetului nu sunt foarte mari, însă oamenii de ştiinţă atrag atenţia că, odată cu trecerea timpului, starea pacienţilor se poate înrăutăţi. Specialiştii recomandă monitorizarea tensiunii arteriale şi a glicemiei, mai ales după jumătatea vieţii, astfel încât orice schimbări să poată fi depistate din timp.

„Schimbările sunt subtile şi greu de observat acasă. Sunt asociate cu leziuni ale creierului şi pot începe chiar de la mijlocul vieţii. Monitorizarea şi tratarea, chiar şi a unor creşteri modeste ale tensiunii arteriale, pot face o diferenţă notabilă pentru structura creierului şi pentru viteza de gândire, scăzând riscurile apariţiei demenţei în decursul vieţii”, a declarat prof. dr. Michele Veldsman, neurolog la Universitatea Oxford, Marea Britanie, coordonatorul studiului.

1 român din 5 nu știe că are hipertensiune 

În România, studiul SEPHAR III, dat publicităţii în 2016, a relevat o prevalență a hipertensiunii arteriale de 45,1% (7,4 milioane) în rândul populaţiei adulte din România. Aceeaşi cercetare a mai arătat că 1 român din 5 nu știe că are hipertensiune arterială şi că doar 75,2% dintre compatrioţii noştri urmează un tratament pentru hipertensiune.

Surse: sciencealert.com; insp.gov.ro

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.