Interviu psihoterapeut Alina Ciupercovici

Alina Ciupercovici aduce un aport deosebit comunității în ceea ce privește tratamentul și reintegrarea persoanelor cu dependențe, domeniu în care s-a specializat și s-a perfecționat continuu. Consideră că pașii în recuperare pe care trebuie să îi facă o persoană cu dependențe după ieșirea din faza de detox sunt deosebit de importanți. S-a implicat în numeroase proiecte de voluntariat, iar din 2012 face parte din echipa ALIAT și oferă ajutor de specialitate persoanelor care se confruntă cu această problemă, ocupându-se de terapia adicțiilor. În prezent este implicată în înființarea Asociației Addictless Suceava, din dorința de orientare și spre familiile oamenilor cu adicții, un cadru prin care să se poată oferi servicii de informare, prevenție și consiliere. Alina trage un semnal de alarmă asupra scăderii îngrijorătoare a vârstei de debut în cazul adicțiilor și subliniază importanța tratamentului atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

GALENUS: De ce ați ales psihoterapia, ce v-a determinat să studiați acest domeniu?

Cred că am manifestat întotdeauna o nevoie de a înțelege, de a surprinde ce e dincolo de aparența de zi cu zi a oamenilor pe care îi întâlnesc, „dincolo de măști”. Îmi plac oamenii, sunt fascinanți… Psihoterapia este un domeniu care îmi permite să mă conectez cu oamenii cu care interacționez, să înțeleg esența lor, este un privilegiu pe care aceștia mi-l oferă, acela de a face parte din viața lor.

Ați participat la nenumărate workshopuri și conferințe în străinătate. La ce nivel se situează România în ceea ce privește mersul la psiholog?

De câțiva ani am observat că oamenii nu se mai tem de psiholog. Nivelul de conștientizare a posibilităților individuale de schimbare a crescut. Cred că la această modificare de atitudine contribuie foarte mult și informațiile transmise de mass-media. Nu suntem la fel de deshiși ca alte popoare, dar se pot observa schimbări. Cumva, oamenii au devenit mai conștienți de ei înșiși și de nevoile lor și mai orientați spre găsirea soluțiilor.

Ca psihoterapeut specializat în tratarea adicțiilor, suferința pe care o întâlniți zi de zi este foarte mare… Cum îi faceți față?

Este foarte important să pot discuta cu echipa mea fiecare caz în parte pentru a găsi cele mai bune soluții necesare întocmirii unui plan terapeutic. De asemenea, este importantă intervizarea și dezvoltarea personală pe care o fac de ani de zile împreună cu colegii mei, precum și cursurile și cărțile de specialitate. Toate acestea îmi permit să înțeleg mult mai bine ce se întâmplă cu mine în relația cu persoanele care vin la terapie, care sunt limitele mele și încotro pot evolua în acceptarea celorlalți. Nu în ultimul rând, mă ajută foarte mult exprimarea onestă a îngrijorărilor legate de procesul terapeutic față de oamenii pe care îi tratez, care înțeleg și acceptă că sunt om și că pot avea incertitudini și blocaje.

Potrivit OMS, România se află pe locul 5 în ceea ce privește consumul de alcool. Care sunt dependențele cel mai des întâlnite printre români?

Pe lângă dependența de alcool, alte dependențe des întâlnite printre pacienții români sunt cea de droguri și cea de jocuri de noroc. În cazul consumului de droguri se înregistrează în ultimii ani o scădere îngrijorătoare a vârstei de debut, și implicit o scădere a vârstei de îmbolnăvire. Totodată, din practica de zi cu zi în cadrul Clinicilor ALIAT Suceava, observăm frecvența ridicată a abuzului de droguri, cu predilecție a substanțelor noi cu proprietăți psihoactive – etnobotanice, îndeosebi la persoanele cu vârsta cuprinsă între 16 și 35 de ani. În anul 2015, potrivit unei alte statistici, cel mai consumat drog în rândul românilor a fost canabisul, cu o scădere îngrijorătoare a vârstei de debut, și totodată cu depășirea nivelului înregistrat de heroină privind cererea de tratament (Agenția Națională Antidrog, 2016). Aceleași semnale de alarmă sunt trase și în privința numărului persoanelor dependente de jocuri de noroc, în creștere proporțională cu creșterea numărului sălilor de jocuri. Alte tipuri de dependențe întâlnite la pacienții români sunt dependențele de jocuri video și internet, de tehnologie, de pornografie.

De ce nu este suficientă dezintoxicarea în cazul abuzului de alcool și substanțe interzise?

Dezintoxicarea este un prim pas al unui proces mult mai complex și implicit mai lung. Ea se adresează nevoilor imediate de purificare a organismului din punct de vedere fizic, pentru depășirea sevrajului, problemă a dependenței care trebuie asistată medical. După depășirea acestei etape este necesară continuarea recuperării prin tratament medicamentos, uneori și prin terapie.

De ce este importantă terapia și de ce trebuie acționat nu doar la nivel fizic, ci și psihic?

Recuperarea în adicție implică deopotrivă o vindecare fizică, dar și o vindecare emoțională, interioară, a imaginii de sine, care presupune un proces mai profund și de durată mai lungă. Un prim pas în tratamentul adicțiilor, pentru oprirea comportamentului adictiv și obținerea echilibrării psiho-emoționale este dezalcoolizarea/dezintoxicarea într-o unitate spitalicească, cu urmarea de tratament medicamentos. Este necesar acest prim pas pentru depășirea stării de sevraj și obținerea compensării fizice. Apoi vine însă nevoia de continuare a recuperării pe termen lung, care este îndeplinită prin terapia integrată a adicțiilor. Compensarea fizică și oprirea consumului nu asigură menținerea abstinenței și recuperarea pe termen lung. Terapia integrată a adicțiilor este importantă pentru că se adresează persoanei cu adicție în totalitatea nevoilor sale, orientându-se nu spre deficit, ci mai ales spre resursele acestuia, spre reintegrarea sa familială și socio-profesională.

Care sunt în opinia dumneavoastră cele mai eficiente terapii de după dezintoxicare?

Este necesar ca planul terapeutic să fie negociat și discutat. Din experiența mea, în contextul social prezent funcționează acele terapii care îl ajută pe om să se reintegreze și să funcționeze optim în mediul său de viață, fără comportamentul adictiv. Modelul terapeutic pe care îl aplicăm în Clinicile ALIAT Suceava se bazează pe principii care să țină cont de nevoile individuale ale fiecărui pacient, îmbinând terapia individuală cu cea rezidențială de scurtă durată, cu cea familială și medicamentoasă uneori. Nu putem folosi un șablon de tratament pentru că niciun om nu este la fel.

În ultimii ani se vorbește foarte mult despre influența rețelelor de socializare. Putem discuta în acest caz despre „un consum cu moderație”?

Putem vorbi despre reguli de consum, care duc la consum cu moderație. Se poate vorbi despre o dependență de rețelele de socializare sau de jocurile pe calculator, chiar dacă nu este posibilă încă diagnosticarea. Plăcerea resimțită de creierul nostru care consumă social media este asemănătoare cu cea găsită la consumul de cocaină, deci este extrem de puternică. Este necesar să ne stabilim reguli de timp și consum.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.