Interviu psihoterapeut Alina Ciupercovici

Ce se întâmplă în mintea și cu organismul unei persoane dependente?

În cursul dezvoltării unei dependențe cresc cantitatea și frecvența consumului unei substanțe (alcool, droguri), precum și practica unui anumit comportament (jocuri de noroc, gaming, vizionarea de materiale pornografice etc.). Se petrece tot mai mult timp în situații de consum. De multe ori, se descrie apariția în timp a unei „sete” de a consuma substanța, care se accentuează după începerea consumului. Apar astfel toleranța și sindromul de abstinență, elementele cheie care definesc o dependență. Toleranța se referă la creșterea în timp a cantității și frecvenței consumului de substanță, de care aminteam mai sus, pentru menținerea acelorași efecte. Sindromul de abstinență indică modificarea comportamentală și starea de disconfort emoțional intens, concomitent cu simptome fiziologice și cognitive, care apar în situația deprivării de substanță. Începe să se piardă din capacitatea de control, în cazurile grave să dezvolte dificultăţi în a se opri din consum, în ciuda eforturilor proprii şi a insistențelor membrilor familiei sau recomandărilor specialiștilor. În cursul instalării și cronicizării dependenței apar probleme psihologice secundare, emoționale sau comportamentale, diverse afecțiuni ale ficatului și dezechilibre la nivelul organismului, probleme la job și în relațiile de familie.

Ce presupune o abordare transdisciplinară a adicțiilor?

Dependența este o problemă care afectează o persoană din punct de vedere fizic, psihic, social, familial și comportamental. În aceste condiții este necesară o colaborare între toți specialiștii, care l-ar putea ajuta pe dependent și pe familia acestuia să obțină starea de echilibru dorită. De exemplu, dacă o persoană cu dependență de alcool are probleme fizice, precum hepatită sau diabet și face doar terapie nu va fi posibilă recuperarea deoarece starea fizică nu îi va permite să facă schimbări emoționale. În același sens, dacă tratăm doar problemele fizice, starea de disconfort emoțională căreia i se adresează terapia va împiedica recuperarea.

Care este rolul familiilor pacienților dependenți?

Familia are un rol esențial în recuperarea persoanei cu dependență. Membrii familiei se confruntă cu codependență, caracterizată prin depresie, anxietate și alte probleme emoționale severe pentru care trebuie să facă terapie. Familia are nevoie de suport psihologic în această perioadă pentru a face față procesului de schimbare și pentru a nu se demotiva dacă apar recăderi. Ca o concluzie, fără implicarea familiei în recuperare… aceasta este imposibilă.

Prin intermediul Asociației și Clinicilor ALIAT veniți în întâmpinarea și susțineți persoanele care se confruntă cu astfel de probleme. Povestiți-ne mai multe despre această inițiativă, vă rugăm.

Clinicile ALIAT – rezidențială și ambulatorie – au fost înființate în 2015, fiind parte a unui proiect cu finanțare europeană, realizat în urma identificării unor nevoi de tratament la nivelul populației din România. Totul a început cu oferirea de servicii gratuite pentru consumatorii de alcool și familiile acestora în cadrul unui proiect numit Alcoinfo, care se derulează și în prezent în anumite orașe din țară în spitalele municipale. Am observat că oamenii au nevoie și de alți pași de tratament, necesari în acest proces complex de recuperare, care să includă servicii ambulatorii și rezidențiale. Acesta a fost începutul. Am continuat cu creionarea unui model de tratament care să se adapteze nevoilor, bazat pe particularitățile sociale prezente, pe care îl aplicăm acum, îl îmbunătățim și adaptăm permanent cu ce învățăm în practică.

Ce alte proiecte mai aveți în desfășurare?

Proiectele în desfășurare în prezent sunt date în primul rând de deschiderea unui asociații, Asociația Addictless Suceava, din dorința de a ne orienta și spre familiile persoanelor cu adicții, spre a avea un cadru prin care să putem oferi servicii de informare, prevenție și consiliere. Proiectele incluse în activitatea Asociației Addicteless, pe care le dezvoltăm în prezent sunt campaniile de informare adresate publicului larg, workshopuri, studii și cercetări legate de consumul de alcool și droguri și alte probleme de sănătate mintală, consiliere individuală și de grup adresate persoanelor dependente și aparținătorilor acestora. Un alt proiect în derulare este desfășurarea de activități de informare și prevenție a adicțiilor la nivelul publicului larg, concomitent cu scopul de destigmatizare și conștientizare, de schimbare a poziționării față de adicții în general și față de persoanele care se confruntă cu această boală în special.

Care considerați că sunt cele mai importante realizări ale dumneavoastră din punct de vedere profesional?

Mă bucură înființarea și dezvoltarea acestor două clinici de tratament ambulatoriu și rezidențial al adicțiilor. Mă bucur să muncesc zi de zi alături de colegii mei și să construim împreună servicii din ce în ce mai bune. Cea mai mare realizare profesională este încrederea oamenilor care vin la terapie și implicarea lor în schimbarea pe care ne-o propunem împreună. Mă mulțumește că încă pot găsi soluții la problemele cu care mă confrunt zi de zi în munca mea.

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.