Descoperiri care au revoluționat medicina

Datorită descoperirilor realizate de-a lungul timpului, astăzi, medicii din întreaga lume tratează cu succes pacienții și salvează vieți. Calea către aceste descoperiri medicale nu este întotdeauna una lină, fiind supusă la grele încercări, dar să nu uităm că nu aduce anul ce aduce ceasul. Dacă vă întrebați cum au fost descoperite penicilina, benzodiazepinele, legătura dintre diabet și pancreas, diagnosticarea cu ajutorul razelor X, vă invităm într-o incursiune cel puțin interesantă.

Iată cum au reușit aceste descoperiri să schimbe cursul medicinei, și să cunoaștem personajele cu minți strălucite.

Razele X

Fizicianul Wilhelm Röntgen (1845-1923) a observat o lumină misterioasă, fluorescentă, în timp ce făcea experimente cu razele catodice (fascicule de electroni). A numit această descoperire „raze X” și mai apoi le-a analizat proprietățile. Această descoperire a sa a avut aplicații în mai multe domenii, iar în anul 1901, fizicianul a primit Premiul Nobel pentru Fizică. Cu ajutorul razelor X, pentru prima dată în istorie, experții puteau observa ce se întâmplă în interiorul corpului uman fără intervenție chirurgicală.

Penicilina

După o vacanță de două săptămâni, întors în laboratorul său, bacteriologul Alexander Fleming (1881-1955) a observat că printre coloniile de stafilococi se dezvoltase o colonie de microorganisme de culoare albastră. În experimentele următoare, Fleming a descoperit că Penicillium notatum nu doar controla dezvoltarea bacteriilor, ci le și ucidea. A fost nevoie de alți câțiva ani pentru descoperirea potențialului penicilinei, dar și de alți cercetători precum Ernst Chain și Howard Florey pentru a se ajunge la forma cunoscută.

Legătura dintre pancreas și diabet

Oskar Minkowski (1858-1931) și Joseph von Mering (1849-1908) s-au întâlnit la biblioteca Universității din Strasbourg, în 1889. Discuția lor despre enzimele pancreatice a condus la stabilirea rolului pancreasului în diabet și, respectiv, menținerea homeostaziei glicemice. După îndepărtarea chirurgicală a pancreasului unui câine de către Minkowski pentru a testa ipoteza lui von Mering, echipa a observat că acel câine devenise foarte însetat, iar în urină a fost descoperit un nivel crescut de glucoză.

Warfarina

Chimistul Karl Paul Link (1901-1987) a fost contactat de către un fermier în legătură cu hemoragia violentă a bovinelor pe care le deținea. S-a bănuit că responsabilă ar fi fost alimentația animalelor, testând astfel furajele pe care acestea le mâncau. În urma acestor teste, a observat în fânul animalelor o substanță anticoagulantă, warfarina, care la început a fost comercializată ca otravă pentru șobolani. Mai târziu s-a ajuns la concluzia că substanța era sigură și pentru oameni, după ce un tânăr militar a încercat să se sinucidă, ingerând-o. Warfarina previne formarea cheagurilor de sânge.

Dispepsia funcțională

Helicobacter pylori

Barry Marshall și Robin Warren lucrau împreună la Universitatea din Australia de Vest și au descoperit că una dintre cauzele ulcerului gastric era o bacterie, încă necunoscută. Bacteria despre care se credea că face parte din familia Campylobacter a fost mai apoi identificată. Cei doi au demonstrat că H. pylori poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor, iar descoperirea le-a adus Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină în anul 2005.

Sursa: Medscape.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. g**:

      O fi si asta lafel de adevarata ca : sida, rujeola, hepatita, tetanosul, pesta, gripa aviara…?