Celulele stem pot fi transformate în celule care produc insulină!

Descoperire remarcabilă a oamenilor de știință care ar putea duce, în viitor, la dispariția injecțiilor cu insulină și la rutina zilnică a înțepăturilor în deget. Totul datorită unui studiu care a reușit să transforme celulele stem în celule funcționale care produc insulină. Cercetarea a fost coordonată de oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco (SUA) și reprezintă o inovație care ar putea schimba modul în care privim viitoarele tratamente împotriva diabetului.

Celulele produc insulină în doar câteva zile

Echipa de cercetători a observat modul în care celulele se dezvoltă în pancreas și se aranjează în protruziuni numite insule pancreatice. Folosind un vas Petri, oamenii de știință au separat în mod artificial celulele stem pancreatice și le-au organizat în insule pancreatice, urmând modelul natural. Acest aranjament a reprezentat un succes, celulele pancreatice maturizându-se și funcționând ulterior similar cu celulele care produc insulină. În continuarea testelor, cercetătorii americani au transplantat aceste celule în șoareci sănătoși, iar rezultatele au fost pozitive. În doar câteva zile, celulele au început să producă insulină, ca răspuns la nivelul zahărului din sânge.

„Acum putem genera celule producătoare de insulină care arată și acționează precum celulele beta pancreatice pe care noi le avem în corp. Acesta este un pas extrem de important către obiectivul nostru de a crea celule care să poată fi transplantate în cazul pacienților cu diabet”, a declarat unul dintre autorii studiului, prof. dr. Matthias Hebrok, Universitatea din California, San Francisco (SUA).

Sursa: sciencealert.com

Credit foto: Hebrok Lab/UCSF

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.