Cancer pancreatic – noi tratamente testate cu ajutorul organoizilor

Inginerii din cadrul Institutului de Tehnologie din Massachusetts (MIT), S.U.A., în colaborare cu oamenii de știință de la Institutul de Cercetare a Cancerului, Regatul Unit, au pus la punct o nouă modalitate de a crește, practic, copii în miniatură ale pancreasului, cu ajutorul celulelor pancreatice sănătoase sau canceroase. Această realizare i-ar putea ajuta să dezvolte și să testeze potențiale metode de tratament pentru cancerul pancreatic, în prezent unul dintre cele mai dificil de tratat tipuri de cancer.

Oamenii de știință au folosit un gel special

Folosind un gel special, ce imită mediul extracelular din jurul pancreasului, cercetătorii au dezvoltat organoizi pancreatici (versiuni miniaturizate și simplificate ale unui organ), pentru a studia interacțiunile dintre tumorile pancreatice și mediul acestora. Spre deosebire de gelurile utilizate anterior, noul gel este complet sintetic și are o compoziție consistentă. Acesta are la bază un polimer (polietilenglicol) care nu interacționează cu celulele vii. Prin studierea proprietăților biochimice și biofizice ale matricei extracelulare, care înconjoară organele umane, cercetătorii au reușit să identifice caracteristicile pe care le-ar putea încorpora în gelul utilizat, astfel încât să ajute celulele să se dezvolte chiar în interiorul acestuia.

O caracteristică-cheie este prezența moleculelor numite liganzi peptidici, ce interacționează cu proteinele de la suprafața celulei, numite integrine. Legătura dintre liganzi și integrine permite celulelor să adere la gel și să formeze organoizi. Cercetătorii au încorporat în compoziția gelurilor niște mici peptide sintetice, derivate din fibronectină și colagen. Amestecul rezultat le-a permis să dezvolte o varietate de țesuturi epiteliale, inclusiv țesut intestinal.

În acest nou studiu, cercetătorii au vrut să afle dacă gelul ar putea fi utilizat pentru a susține creșterea normală a organoizilor pancreatici și a tumorilor pancreatice. Oamenii de știință au dezvoltat un protocol pentru a produce și testa noul gel, reușind astfel să-l utilizeze cu succes, folosind celule pancreatice sănătoase sau canceroase, provenite de la șoareci.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Sursa: sciencedaily.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.