Studiu: tutunul și alcoolul, principalele cauze ale cancerului

La nivel mondial, aproximativ jumătate dintre cazurile de cancer sunt asociate cu un factor de risc, iar consumul de tutun şi alcool reprezintă principalul responsabil. Acestea sunt datele îngrijorătoare ale unui studiu vast, care a subliniat cât de importante sunt măsurile de prevenţie în ceea ce priveşte cancerul.

Cancerul reprezintă a doua cauză de deces la nivel mondial, iar expunerea la factorii de risc este crucială când vine vorba de controlul incidenței. Cercetătorii de la Universitatea din Washington au descoperit modul în care factorii de risc contribuie la decesele cauzate de cancer la nivel global.

Tutunul și alcoolul, principalele cauze

Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au evaluat rolul a 34 de factori de risc aflaţi în legătură cu decesul şi alte probleme de sănătate şi asociaţi cu 23 de tipuri de cancer, potrivit unui studiu publicat în The Lancet, ce a analizat datele colectate de Global Burden of Disease (program de cercetare).

Iar factorii de risc pe care i-au analizat în 2019 (n.r. anul de referință al studiului) erau responsabili de circa 4,45 de milioane (44,4%) de decese prin cancer din întreaga lume.

Jumătate din totalul deceselor cauzate de cancer la bărbați în 2019 (50,6% sau 2,88 milioane) s-a produs ca urmare a expunerii la factorii de risc estimați, comparativ cu mai mult de o treime din toate decesele cauzate de cancer la femei.

Potrivit celor mai recente date, tutunul este de departe principalul element care a favorizat dezvoltarea cancerului (33,9%), urmat de alcool (7,4%).

„Fumatul continuă să fie principalul factor de risc pentru cancer la nivel global (…). Descoperirile noastre pot ajuta factorii de decizie politică și cercetătorii să identifice factorii de risc cheie care ar putea fi vizați în eforturile de reducere a deceselor și a stării precare de sănătate cauzate de cancer la nivel regional, național și global”, a declarat dr. Christopher Murray, directorul Institutului pentru Valori și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, co-autor al studiului.

Sursa: Theprint.in

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.