Petiție pentru decontarea radioterapiei stereotactice în România

În anul 2020, în România au fost diagnosticate 98.886 de cazuri noi de cancer, potrivit datelor International Agency for Research on Cancer. Astfel, țara noastră ar trebui să ia măsuri pentru alinierea la Planul european de combatere a cancerului, pentru a reduce decalaje importante în ceea ce privește prevenția, depistarea timpurie, diagnosticarea și tratamentul, precum și îmbunătățirea calității vieții pacienților bolnavi de cancer și a celor care s-au vindecat de cancer.

Din păcate însă, pacienții sunt încurajați să plece la spitalele din străinătate, pentru a beneficia de tratamente și îngrijire, iar ulterior, Ministerul Sănătății decontează aceste tratamente, în condițiile în care ele se pot face în România la costuri mult mai mici, respectiv gratuit. Așadar, Asociația Medisprof a lansat petiția prin care solicită decontarea radioterapiei stereotactice în România.

Petiția poate fi semnată pe Medisprof.ro

„Lansăm astăzi petiția prin care solicităm autorităților decontarea radioterapiei stereotactice și în România, nu doar pentru pacienții care merg în afara țării. Este o tehnică nouă, extrem de precisă, care se poate administra ambulator și care poate face diferența în viața unui pacient. De aceea, vrem să ne asigurăm că oricine ar avea nevoie poate beneficia de această terapie în mod gratuit. Sperăm ca tot mai mulți oameni să semneze petiția noastră și, împreună, să facem diferența între viață și moarte.”, a declarat Alexandra Dan, în calitate de președinte al Asociației Medisprof. Petiția „Tratamente oncologice ca-n Vest există în țară! Vrem acces decontat la radioterapia stereotactică!” poate fi semnată pe site-ul Medisprof.ro.

Radioterapia stereotactică este o tehnică extrem de precisă de radioterapie, care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe (una până la cinci ședințe). Cel mai frecvent, este utilizată pentru tratamentul unor tumori de mici dimensiuni (pulmonar, prostată, pancreas, ficat), dar și pentru situații de boală metastatică (oligometastatică, mai exact): metastaze cerebrale, pulmonare, osoase, hepatice, la nivelul glandei suprarenale sau adenopatii.

„Radioterapia stereotactică, adică radiochirurgia, este un tratament care a demonstrat creșterea supraviețuirii la pacienții cu cancer, unde are indicație conform ghidurilor de tratament europene și americane. Nu există niciun motiv pentru care Ministerul Sănătății/Casa de Asigurări să deconteze din banii contribuabililor aceste tratamente doar dacă sunt efectuate în străinătate. În acest context, am decis să oferim această terapie gratuit pacienților, la clinica Medisprof, până când statul le va asigura șansa la viață.”, afirmă dr. Adrian Udrea, Director Medical Grup Medisprof.

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

 

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.