Doctor Facebook? Postările pot indica ce boli are o persoană

Modul de adresare de pe Facebook, dar şi de pe alte reţele de socializare, poate arăta de ce boli suferă cel care postează. Astfel, probleme precum depresia, alcoolismul, diabetul, anxietatea şi psihozele pot fi depistate chiar mai eficient decât cu ajutorul datelor demografice, arată o cercetare a Universităţii Penn Medicine and Stony Brook, SUA, publicată în PLOS ONE. Practic, dacă sistemul va fi pus complet la punct, un specialist ar putea să îşi dea seama de bolile de care suferă o persoană, doar utilizând această metodă şi verificându-i profilul şi postările de pe reţelele de socializare.

Risc de diabet de 15 ori mai mare, pentru cei care folosesc cuvântul „rugăciune”

Cercetătorii au analizat datele a aproximativ 1000 de persoane, care au fost de acord să le ofere acces atât la dosarele medicale, cât şi la profilul de Facebook. Ulterior, au fost create trei tipare de analiză: unul pentru limbajul folosit pe reţeaua de socializare, al doilea care utiliza date demografice precum vârsta şi sexul şi al treilea care combina cele două baze de date anterioare. Astfel, oamenii de ştiinţă au descoperit că 21 de probleme medicale pot fi descoperite folosind doar Facebook-ul. Dacă folosirea excesivă a cuvintelor gen „sticlă” sau „băutură” sunt evident legate de consumul excesiv de alcool, studiul arată că persoanele care folosesc des cuvintele „rugăciune” sau „Dumnezeu” au riscuri de 15 ori mai mari de a avea diabet, diagnosticat sau nu. În cazul depresiei, folosirea cuvintelor „durere”, „lacrimi” sau „sentimente” poate fi un indicator. Chiar şi consumul de droguri poate fi depistat, apelativul „prost”, dar şi alte expresii agresive fiind factori determinanţi.

„Ţinând cont că reţelele de socializare sunt adesea legate de alegerile, experienţele de viaţă şi stările prin care care trece un om, aceste date pot oferi informaţii suplimentare despre managementul diverselor afecţiuni. Chiar dacă cercetările sunt la început, sperăm că datele colectate din postări pot fi folosite pentru a informa pacienţii despre afecţiunile de care suferă”, a declarat coordonatorul studiului prof dr. Raina Merchant, director al Penn Medicine’s Center for Digital Health. 

Sursă: sciencedaily.com

Sursă foto: journals.plos.org

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.