Campania de vaccinare anti-HPV va fi reluată, dacă legea vaccinării va fi aprobată

În condițiile în care 30000 de femei mor anual în Europa din cauza cancerului de col uterin, iar România se află pe primul loc în ceea ce privește mortalitatea și incidența acestei afecțiuni, nevoia vaccinării anti-HPV devine pregnantă.

După eșecul campaniei de vaccinare din anul 2008, în cadrul căreia doar 2,3% dintre fetele din grupul țintă au fost vaccinate, autoritățile vor acum să lanseze o nouă campanie, cu un plan mult mai bine pus la punct.

Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie și Șeful laboratorului INBI "Prof. Dr. Matei Balș" susține că reticența în ceea ce privește vaccinarea anti-HPV există din cauza lipsei de informare și a asocierii acestui vaccin cu începerea vieții sexuale. Acesta a vorbit și despre legea privind vaccinarea, la care Ministerul Sănătății și specialiștii în domeniu lucrează în prezent. Deocamdată proiectul de lege nu a fost definitivat, însă dr. Rafila susține că măsurile luate prin acest proiect se vor aplica în conformitate cu drepturile copilului, iar Ministerul Sănătății va avea obligația să ofere compensație părinților în cazul în care vor exista reacții adverse la vaccin.

Medicii susțin că vaccinul anti-HPV nu prezintă niciun risc pentru sănătate, iar reacțiile adverse sunt minore, rezumându-se în cele mai multe dintre cazuri la dureri la locul înțepăturii. ”Vaccinul anti-HPV nu mai este nou, există deja de 10 ani, iar în 2014 a apărut un nou vaccin care protejează împotriva a 9 serotipuri. Vaccinul este recomadat atât femeilor, cât și bărbaților cu vârsta între 9 și 26 de ani, dar studiile au arătat că vaccinarea se poate face până la vârsta de 45 de ani.”, a explicat Conf. Dr. Daniela Pițigoi, Specialist Epidemiologie, INBI "Prof. Dr. Matei Balș".

Text: Bianca Bădescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.