Colita și zahărul, o legătură deloc de neglijat

Colita este o afecțiune care se manifestă prin apariția diareei, a durerilor abdominale și a sângerărilor rectale, practic este vorba despre o inflamație la nivelul învelișului interior al colonului. Colita este o boală inflamatorie intestinală, iar oamenii de știință au analizat în ce modalitate influențează o dietă bogată în zahăr apariția ei. Experții Centrului Medical UT Southwestern, Statele Unite, au hrănit șoarecii de laborator cu o soluție alcătuită din apă cu o concentrație de 10% glucoză, fructoză și sucroză, timp de 7 zile.

Dieta bogată în zahăr poate influența apariția colitei

Experții au observat că șoarecii care erau predispuși din punct de vedere genetic să dezvolte colită sau cei cărora li se administrase o substanță chimică pentru a induce colita au dezvoltat simptome mai severe dacă inițial li se administraseră soluția cu apă și zahăr. Cercetătorii au utilizat apoi tehnici de secvențiere genetică și au analizat prevalența bacteriilor din intestinul gros înainte și după dieta pe bază de zahăr. S-au înregistrat modificări semnificative în ceea ce privește microbiota intestinală, potrivit studiului. Bacteriile care produc mucus și degradează enzimele au fost găsite în număr mai mare, în timp ce bacteriile bune precum Lactobacillus erau prezente într-un număr mai mic.

Cercetătorii au observat o subțiere a mucusului care protejează intestinul gros, precum și semne ale unei infecții generate de către alte bacterii. Din cauza eroziunilor la nivelul mucusului, bacteriile intestinale se aflau în imediata apropiere a stratului epitelial al intestinului gros la șoarecii cărora li se administrase apa cu glucoză. Deși glucoza a avut efectul cel mai notabil, atât fructoza cât și sucroza au alterat microbiota, iar șoarecii au prezentat simptome severe de colită.

Sursa: medicalxpress.com

Cuvinte-cheie: , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.