Alte două potențiale vaccinuri pentru COVID-19, în testări

Cercetătorii din Australia au început testarea clinică a două potențiale vaccinuri pentru COVID-19. Cele două vaccinuri, dezvoltate de către Universitatea Oxford și compania americană Inovio Pharmaceutical, au primit undă verde din partea Organizației Mondiale a Sănătății pentru a fi testate pe animale. Agenţia naţională australiană pentru cercetare ştiinţifică va evalua eficiența și siguranța vaccinurilor.

Australia testează

Prima testare clinică pe om a unui vaccin a fost realizată în Statele Unite luna trecută, însă a sărit peste etapa testării pe animale. În acest moment, în lume există mai multe vaccinuri aflate în plin proces de dezvoltare și testare. Organizația de cercetare științifică și industrială a Commonwealth-ului din Australia (CSIRO) susține că testele vor fi primele de acest gen efectuate pe animale și foarte detaliate. Cercetătorii spun că viteza și nivelul de cooperare globală care au condus la efectuarea testelor sunt fără precedent. Dacă în mod normal durează de la unul până la doi ani să se ajungă în acest punct, perioada a reușit să fie scurtată cu câteva luni.

Ce se întâmplă în laborator?

În ultimele zile, echipa CSIRO a administrat mostre de vaccin dihorilor, mamifere care se pare că pot contracta boala în același mod ca oamenii. Sars-CoV-2 este virusul care provoacă boala COVID-19, iar în acest moment se lucrează la aproximativ 20 de vaccinuri peste tot în lume.

Vaccinul dezvoltat de către Universitatea Oxford este un vaccin vector, adică se folosește de un virus cu defect pentru a introduce proteinele coronavirusului în sistemul imunitar și a provoca un răspuns din partea acestuia.

Pe de altă parte, cel de-al doilea vaccin codifică proteinele coronavirusului în sistemul imun și obligă celulele organismului să genereze acele proteine, înainte ca sistemul imunitar să reacționeze. Este foarte important să fie analizate toate componentele, astfel încât să existe cât mai multe șanse de succes.

Pe când rezultatele?

Primele rezultate ale testării pe animale ar putea fi făcute publice în luna iunie. Dacă rezultatele vor fi pozitive, vaccinurile ar putea trece în faza testărilor clinice și în alte laboratoare. Apoi, punerea pe piață a vaccinului ar putea fi accelerată, dar experții atrag atenția asupra faptului că ar putea dura minimum 18 luni pentru tot ceea ce înseamnă aprobare în conformitate cu standardele. Vaccinul cercetătorilor de la Oxford este testat și într-un alt laborator, pe alte animale, pentru a îndeplini normele americanilor.

Sursa: Bbc.com

Cuvinte-cheie: , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.