Comunicarea si motivarea echipei, instrumentele succesului in farmacii

Pana de curand se credea ca daca platesti oamenii corespunzator, vor fi motivati. Totusi s-a constatat ca oamenii nu lucreaza doar pentru bani, ci si daca le place ceea ce fac.

Comunicarea in farmacie

Comunicarea intre membrii echipei dintr-o farmacie este deosebit de importanta. Iata primii pasi spre o comunicarea eficienta care, daca vor fi urmati, veti fi pe calea cea buna:

  • puneti comunicarea pe primul plan
  • creati un mediu propice comunicarii
  • fiti deschisi fata de ceilalti
Farmacistul conducator, indiferent cat este de ocupat in timpul zilei de lucru, trebuie sa-si faca timp sa comunice cu membrii echipei. Nu conteaza daca aceasta se face in cadrul unei sedinte sau pur si simplu prin discutii libere cu colegii, important este sa nu inceteze sa comunice. Acest lucru duce la o buna cunoastere a problemelor sau nevoilor echipei si va va ajuta sa luati deciziile cele mai intelepte.

Comunicarea trebuie sa fie logica, verbala sau nonverbala. Dintre acestea, nivelul logic (al cuvintelor) reprezinta doar 7% din totalul actului de comunicare, 38% il reprezinta nivelul paraverbal (ton, volum, viteza de rostire) si 55% il reprezinta nivelul nonverbal (gesturi, mimica, pozitia corpului).

Motivarea echipei

Farmacistul se confrunta nu numai de problemele cotidiene ce tin de furnizori, stocuri, plati ci si de coordonarea oamenilor. Acest rol este important, iar puterea lui de motivare duce la realizarea in bune conditii a obiectivelor farmaciei. Pentru aceasta trebuie sa formeze o echipa din oameni diferiti, cu asteptari diferite in interesul indeplinirii sarcinilor, cu minimum de conflicte. Membrii echipei pot fi motivati atunci cand sunt implicati in toate activitatiile farmaciei, provocati sa gaseasca solutii, cand li se recunoaste importanta si sunt respectati, cand munca de calitate este incurajata si rasplatita. Oamenii apreciati se vor implica mai mult in realizarea obiectivelor si vor avea idei deosebite. Asadar aratati-le incredere, respect, si ca va pasa de ei si veti fi inconjurati de oameni motivati si eficienti.

Farm. Narcisa Ivanescu

Cuvinte-cheie: , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.