Antidepresivele administrate prenatal – asociate cu nasterile inainte de termen

Folosirea antidepresivelor pe timpul sarcinii este asociata cu un risc crescut de nastere prematura si varsta mica a fatului la nastere, se arata intr-un studiu publicat in luna august in American Journal of Psychiatry. „Simptomele depresiei nu sunt neobisnuite in timpul sarcinii, si pot aparea mai frecvent pe parcursul sarcinii decat in perioada postnatala”, afirma dr. Rita Suri si coleg. de la Universitatea din Los Angeles. Depresia pe timpul sarcinii si imediat dupa nastere a fost asociata cu o crestere usoara in greutate, fumat mai frecvent, alcool si consum de droguri.
Pentru investigatii suplimentare, cercetatorii au examinat efectele depresiei la gravide si ale utilizarii antidepresivelor asupra varstei fatului, precum si riscul nasterii premature intr-un studiu la care au participat 90 de femei.
Femeile au fost impartite in 3 grupe: 49 de femei au avut o tulburare depresiva majora si au fost tratate cu medicamente antidepresive pe timpul a mai mult de jumatate din sarcina. 22 de femei au avut tulburare depresiva majora si au fost tratate putin timp sau deloc cu antidepresive pe parcursul sarcinii. 19 gravide au fost sanatoase.
Varsta medie a fatului la nastere, in cele trei grupe, a fost de 38.5, 39.4 si 39.7 saptamani. Grupurile s-au diferentiat in ce priveste ratele de nastere prematura (14.3%, 0% si 5.3%) si ratele de acces la ingrijire specializata din partea asistentelor maternale (21%, 9% si 0%).
Nu au fost observate diferente intre grupuri privind greutatea copilului la nastere sau scorurile Apgar.
Pe baza acestor descoperiri, prezenta depresiei pe timpul sarcinii s-a dovedit ca nu are efecte majore asupra nou-nascutilor. „Acest rezultat ne-a surprins, din moment ce noi anticipaseram ca depresia si anxietatea pe timpul sarcinii ar fi asociate cu un risc crescut de nastere prematura”, spun Suri si colegii.
„Cele 2 grupe de femei cu depresie – acelea care au fost tratate cu antidepresive si acelea care nu au fost – au avut aceleasi niveluri de depresie si anxietate pe timpul sarcinii”, reliefeaza acestia.
Aceste rezultate releva faptul ca folosirea antidepresivelor a fost asociata cu o varsta mica a fatului si un risc crescut de nastere prematura.

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.