Compusi care accelereaza aparitia HSP

( Heat Shock Protein – Proteine de soc termic)

HSP (heat shock proteins) sau proteinele de soc termic sunt un grup de proteine a caror sinteza se produce atunci cand celulele corpului uman sunt expuse la temperaturi crescute sau alt tip de stres celular. Aceasta sinteza este reglata genetic si este indusa de catre HSF (heat shock factor) sau factorul de soc termic. Exista mai multe tipuri de proteine de soc termic, in functie de greutatea lor moleculara HSP 60, HSP 70, HSP 90, care au 60, 70 respectiv 90 kilodaltoni. Functiile lor sunt similare la toate organismele vii, de la bacterie la om.

Rol: se produc si in conditii nestresante, pur si simplu pentru a supraveghea proteinele celulare. Cateva exemple ale rolului lor este de curatare a organismului de proteinele vechi si de a determina sinteza de noi proteine. Aceste activitati fac parte din sistemul propriu de reparare a celulelor numit "raspuns celular la stres" sau "raspuns de soc termic". In mod uzual, ele sunt proteine citoplasmatice si executa diverse functii in procesele intracelulare. Joaca un rol important in interactiunea proteina-proteina, prevenirea agregarii proteinelor si ajuta la stabilizarea formei proteinelor si la transportul proteinelor prin membrana celulara. Anumite tipuri de HSP au in organism un nivel scazut sau mediu datorita rolului lor esential in intretinerea proteinelor.

HSP 90, HSP84, HSP70, HSP27, HSP 20 si alfa beta cristalina au fost raportate ca avand rol cardiovascular. HSP 20 se coreleaza cu relaxarea musculara, fiind o fosoproteina semnificativa implicata in proces. Pare a avea un rol semnificativ si impotriva agregarii plachetare in functia miocitelor si preventia cardiaca impotriva apoptozei dupa ischemii cardiace, in functia muschiului scheletic si raspunsul insulinic. HSP 27 este o fosfoproteina importanta in timpul contractiei musculare.
Avand aceste roluri importante pentru organsim, au inceput sa apara medicamente care accelereaza aparitia HSP.
Astfel, exista suplimente nutritive care contin extract alimentar de Opuntia Ficus Indica sau smochina salbatica. Extractul natural de smochina salbatica are rol in reducerea consumului in organism a proteinelor de soc termic si in mentinerea prezentei acestora pentru a face fata la alte reparatii celulare. Principalul rol este de stimulare a raspunsului fiziologic in momentul agresiunii.

Indicatii:

in afectiuni cronice infectioase sau inflamatorii precum rinite, sinuzite.in afectiunile autoimune, prin repararea antigenului: in tiroidita autoimuna, unele forme de diabet, unele forme de hepatite, nefrite.in afectiunile alergice acute sau cronice, prin repararea anticorpilor.in maladiile care se manifesta prin acumularea de proteine anormale, cum ar fi: Alzheimer, Parkinson, precum si presbiacuzia, unele afectiuni ale nervului auditiv.mai sunt utile si in prevenirea unei agresiuni in cazul antenamentului şi efortului sportivin cazul expunerii la caldura, frig sau radiatii solarein timpul variatiilor de presiune (scufundare, avion).in caz de diete si regimuri dezechilibratela decalaje de fus orarinaintea oricaror acte medicale agresive programate: inainte de interventii chirurgicale si a altor acte medicale traumatizantesunt indicate ca adjuvante in cicatrizari dificile, reducand timpul de cicatrizare, fiind utilizate in estetica, mai ales dupa terapia laser, arsuri (inclusiv cele solare). Mod de administrare : cu o ora inainte sau cu 3 ore dupa ingerarea oricarui aliment de origine vegetala (legume, fructe, suc de fructe, paine integrala, compoturi, fructe confiate etc.)
Se administreaza o capsula la fiecare 30 de kilograme de greutate corporala si trebuie sa fie cu minim 2 ore si maxim 24 de ore inaintea fiecarui act medical agresiv programat.
Durata tratamentului variaza in functie de amploarea reparatiilor necesare (de la cateva saptamani, in cazul unui fenomen pasager, pana la cateva luni, in caz de necesitate).

Dr. Laura Bara
Dr. Alin Popescu

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.