Confidentialitatea – o obligatie a farmacistilor

Jurist Alina Stefan

Rezumat
Astazi vom aborda problema confidentialitatii. Confidentialitatea este una dintre obligatiile farmacistilor. Aceasta obligatie este legiferata si in alte profesii, cum ar fi cea de avocat sau de medic si are ca premisa respectarea vietii private a individului si mai ales a dreptului individului de a aduce sau nu la cunostinta publicului anumite afectiuni. Si aici, ca si in alte profesii, sunt prevazute prin lege limitele obligatiei de confidentialitate.

O limita "generala" ar putea fi interesul public. De aceea, in Codul penal – Partea speciala au fost prevazute in Titlul VIII Cap. II o serie de infractiuni privind sanatatea pu-blica, de exemplu: zadarnicirea combaterii bolilor, sustragerea de la tratament medical, raspandirea bolilor la animale si plante etc.
Interesul public este perceput intr-o maniera dinamica, astfel ca schimbarile legislative – mergand pana la abrogarea unor interdictii si instituirea altora, noi – trebuie sa tina pasul cu schimbarile sociale. Intr-o astfel de abordare, drepturile individului sunt aparate atata timp cat nu afecteaza drepturile altui individ si mai ales ale unei comunitati….
Pentru a se putea exercita aceasta obligatie, atat Codul de procedura penala, in art. 79, ca si Codul de procedura civila, in art.191 alin. 1 pct.1 prevad ca nu pot fi ascultati ca martori, cu privire la fapte si imprejurari de care au luat cunostinta in exercitarea profesiei, persoanele obligate sa pastreze secretul profesional.
Codul deontologic stabileste in art.16 si 19 o obligatie generala in sarcina farmacistului de a proteja informatiile profesionale cu privire la pacienti si cea cu privire la informatiile profesio-nale interne ale unitatii unde isi desfasoara activitatea.

"Art. 16
Farmacistul trebuie sa respecte si sa protejeze confidentialitatea informatiilor referitoare la pacienti, obtinute in cursul activitatilor profesionale.
Art. 19
Farmacistul trebuie sa protejeze informatia profesionala interna, respectand urmatoarele reguli:
a) sa nu permita accesul tertilor la informatii privind activitatea unitatii in care isi desfa-soara activitatea decat cu acordul scris al angajatorului sau in alte situatii prevazute de lege;
b) sa respecte cerintele legale de protectie a informatiilor privind acumularea si utilizarea acestora;
c) sa asigure protectia informatiilor la operatiunile de stocare, transmitere, primire ori distrugere."
Codul deontologic acopera in cele doua articole de mai sus si notiunea de secret profesional care, desi face parte din notiunea de confidentialitate, nu este definita. Importanta distinctiei intre informatie confidentiala si informatie – secret profesional este importanta si ar trebui su-bliniata in orice cod deontologic al profesiilor in care exista obligatia de confidentialitate si de pastrare a secretului profesional. Dezvaluirea catre terti a unor informatii confidentiale poate atrage doar o raspundere delictuala civila, pe cand dezvaluirea unei informatii-secret profesional poate atrage atat raspunderea delictuala civila, cat si o raspundere penala. De aceea, este necesara o definire cat mai clara, astfel incat practicianul sa poata face o distinctie intre cele doua notiuni si consecintele incalcarii acestora.
In doctrina juridica, lipsa unor definitii ale celor doua notiuni a fost justificata prin imposibilitatea cuprinderii in cateva randuri a multitudinii de situatii de fapt ce pot aparea in practica.
Intr-un numar viitor, vom vorbi de exceptiile de la aceasta obligatie.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.