Tratarea patologiilor mici de catre farmacist

Fisa 2

Atentie
La guturaiul care se prelungeste, insotit de scurgeri galbene, deci purulente sau care se complica cu dureri de fata, cu o senzatie de rezonanta in cutia craniana in timpul mersului este vorba de o sinuzita acuta. Recomandati un consult medical.
In guturaiul prelungit, insotit nu doar de scurgeri nazale in partea anterioara, ci si de obstructie nazala, cu o iritatie faringiana si tuse nocturna, fara durere sau cu dureri slabe – poate fi vorba de o sinuzita cronica. Recomandati un consult ORL.
Guturaiul cu stranuturi in salve, rinoree exploziva, apoasa, foarte abundenta, alternand cu faze de obstructie nazala, guturaiul cu prurit nazal: poate fi vorba de o rinita alergica sezoniera (febra fanului) sau cronica. Sugerati un consult ORL pentru a cauta alergenul responsabil si a trata rinita. Pana atunci, recomandati pulverizatii cu acid N-acetyl-aspartyl-glutamic.

Ce acuza pacientul:
Am guturai

 • In aceasta afectiune, sfatuiti pacientul sa faca ingrijiri locale, utile intotdeauna.
 • Puneti cateva intrebari pentru a depista o sinuzita sau o rinita alergica, ce necesita un consult medical.

Despre ce este vorba?
Nimic mai banal decat un guturai, aceasta infectie virala care provoaca  obstructie nazala, scurgeri nazale, stranut si, eventual, dureri de cap moderate.

Cum se procedeaza?
La un adult cu guturai, sfatuiti:

 • Spalaturi ale foselor nazale cu ser fiziologic sau cu apa de mare
 • Pulverizari cu :

–    amoniu cuaternar
–    benzalkoniu, spray nazal
Pentru a calma iritatia nari- nelor, aplicati un pic de vaselina sau alta crema care contine tinctura de galbenele.
Daca aceste sfaturi nu sunt suficiente pentru a aduce confortul pacientului dvs., propuneti un decongestionant nazal care sa contina:

 • un simpatomimetic vasoconstrictor: pseudoefedreina si paracetamol
 • pseudoefedrina, paracetamol si un antihistaminic H I destinat a combate reactiile exagerate la nivelul mucoasei nazale.
 • Rolul unui vasoconstrictor este de a reduce producerea mucusului nazal si de a diminua umflarea mucoasei.
 • Rezervati aceste produse adultului sau adolescentului mai mare de 15 ani.:
 • Amintiti-va ca vasoconstrictoarele pe cale generala (pseudoefedrina) sunt contraindicate coronarienilor si hipertensivilor:
 • Preveniti conducatorii auto asupra riscurilor antihistaminicelor H I sau recomandati produse in care antihistaminicele nu sunt prezente decat in comprimate sau gelule care se iau seara, inainte de culcare;
 • Insistati asupra necesitatii evitarii alcoolului pe toata durata tratamentului.

Profilaxie: masuri preventive colective – vaccinare si igiena – si individuale – eliminarea factorilor favorizanti, tratarea obstructiei nazale, evitarea surmenajului, alimentatie echilibrata caloric.

Banala rinita, numita coriza sau guturai, este o inflamatie acuta de tip cataral a mucoasei nazale. Agentii etiologici sunt de natura virala.
Transmiterea se face prin contact direct si aerogen, infectia ramanand localizata in mucoasa naso-faringiana.  
Factori predispozanti: frigul, poluarea atmosferica, aglome- ratia, alcoolismul, tabagismul, surmenajul, obstructia nazala, malnutritia.
Evolutia este de obicei spre vindecare in 9-12 zile.

Traducere din: Medicatia oficinala, Rene Caquet, Editura Masson

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
  Comentarii

  Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.