Muzee si Colectii de Istoria farmaciei-patrimoniu cultural national si internati

Rezumat
Apreciem ca deosebit de importanta actiunea IGGP privind competitia de proiecte de cercetare in domeniul istoriei farmaciei, finantate partial de catre IGGP, pentru stimularea cercetatorilor tineri si promovarea acestei discipline si totodata stiinte, la nivel national si international.
Imbratisand aceste scopuri, propunem tema enuntata mai sus din partea Societatii Romane de Istoria Farmaciei.

MOTIVAREA ALEGERII TEMEI
Conducerea Societatii Romane de Istoria Farmaciei, prin Consiliul Director, este preocupata de realizarea a doua obiective majore, chiar de la infiintarea acestei societati in 1991:
1. dezvoltarea relatiilor de colaborare cu societati similare din alte tari, pentru cunoasterea si acumularea informatiilor de interes national si international din domeniu;
2. redeschiderea Muzeului National de Istoria Farmaciei, (infiintat in 1936 in cadrul Facultatii de Farmacie din Bucuresti si distrus complet in bombardamentul din 1944).
Pe scurt, pentru atingerea acestor obiective, SRIF a desfasurat importante actiuni:
– infratirea cu Societat d’Amics de la Historia i de la Ciencia Farmaceutica Catalana (SAHCFC), din 1993-1994; (din 2006, Societat Catalana d’Historia de la Farmacia);
– relatii de colaborare fructuoase cu farmacoistorici din Polonia;
– afilierea la Societatea Internationala de Istoria Farmaciei (SIHP, IGGP);
– obtinerea avizului favorabil privind infiintarea Muzeului National de Istoria Farmaciei, de la Ministerul Culturii din Romania, Directia Muzeelor si Colectiilor, Biroul Comisiei Nationale a Muzeelor si Colectiilor, in data de 16 septembrie 1999;
– redeschiderea (reinfiintarea) Muzeului, cu Sectiunea A,-Colectia de Istoria a Farmaciei a Facultatii de Farmacie din Bucuresti.

DESCRIEREA PROIECTULUI
1. Scopuri:
– mobilizarea si motivarea tinerilor in cercetarea de istoria farmaciei,
– dezvoltarea relatiilor de colaborare intre cercetatori din diferite tari, acumuland si difuzand noi informatii din domeniul istoriei farmaciei.
2. Obiectivele Proiectului:
2.1. – Cunoasterea valorii nationale si internationale a patrimoniului de istoria farmaciei din tara (existent in muzee si colectii de istoria farmaciei, Framacii-Muzeu, sectiuni de Istoria farmaciei la unele muzee judetene, colectii particulare);
2.2. – Schimb de experienta
in conservarea si valorificarea patrimoniului de istoria farmaciei intre tineri cercetatori din Romania si din tari vecine sau mai indepartate.
3. – Durata Proiectului
Avand in vedere scopurile si cele 2 obiective, apreciem ca lucrarile se vor desfasura pe durata a 2 ani, 2007-2008.
4 – Raportarea rezultatelor
La sfarsitul fiecarui an se vor raporta la IGGP rezultatele partiale, iar rezultatele finale vor fi prezentate la Adunarea generala a IGGP din 2009.
5. – Etape, actiuni, termene si responsabilitati:
5.1. – Etapa preliminara
Actiuni: – culegere de bibliografie privind muzee si colectii de istoria farmaciei, in Romania si alte tari; Termed: 31 mai 2007;
– identificarea institutiilor (muzee, colectii etc.) de istoria farmaciei, in Romania si in tarile care vor accepta sa sprijine proiectul (Bulgaria, Polonia, Ungaria); pe parcurs pot sa apara si alti sustinatori; Termen: 31 iunie 2007;
– elaborare si expediere de scrisori catre diferite institutii de profil, cu propuneri de colaborare colegiala la realizarea obiectivelor; Termed 31 Iulie 2007.
5.2. – Culegere de informatii prin Deplasari la diferite locatii
5.2.1. – Deplasari in tara;
5.2.2. – Deplasari in alte tari
– cate un membru al echipei se va deplasa la una sau mai multe locatii, conform unei programari, functie de numarul locatiilor, necesarul informatiilor care trebuie culese si programul la locul de munca al fiecarui aplicant. Termen: 30 iunie 2007
Precizare
Deplasarile in alte tari vor fi programate, pe cat va fi posibil, in legatura cu manifestari stiintifice de istoria farmaciei in tara respectiva.
5.3. – Etapa finala
– structurarea si asamblarea informatiilor culese, intr-o lucrare de cercetare, documentata, finala. Termed: 31 decembrie 2008;
– metodologia si tehnica de lucru vor fi prezentate la Adunarea generala din 2007;
– prezentarea rezultatelor cercetarii la Adunarea generala IGGP din 2009.
Responsabilul de proiect si consilierii vor atribui responsabilitatile pentru fiecare aplicant.
6. – Relevanta Proiectului si modalitati de valorificare

Asa cum afirma Van der Wiellen* " Les musées sont des moyens indispensables à la bonne compréhention de l’histoire et à la bonne compréhention de l’etat des choses en un moment donnée", prin proiectul nostru de cercetare a documentelor, dorim sa gasim raspunsuri la unele probleme destul de grave cu care se confrunta farmacia de astazi, mai ales in Romania. Obiectele si documentele pe care le vom gasi in muzee si colectii de istoria farmaciei vor fi studiate cu atentie, in vederea cunoasterii modalitatilor de pastrare a prestigiului farmaciei ca disciplina si stiinte sociale, de modelare a unui comportament uman, in relatia cu pacientii.

Rezultatele cercetarii noastre vor fi comnunicate si publicate, valorificandu-le prin aplicarea lor in practica farmaceutica de astazi, printr-o colaborare eficace si eficienta a cercetatorilor cu autoritatile administratiei locale.
*- Van der Wiellen, ?-1947, Musée mèdico-pharmaceutique, Amsterdam, 1902

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.