Obligatiile farmacistului-sef

jurist Alina Stefan

Sa vorbim despre oamenii in mainile carora, nu de putine ori, este lasata intreaga activitate de management a activitatii de farmacie. Farmacistul-sef are, in exercitarea functiei, urmatoarele obligatii:

a) trebuie sa se informeze asupra tuturor aspectelor si cerintelor legate de functia pe care o indeplineste;
b) trebuie sa se asigure ca toti membrii personalului aflat in subordinea sa sunt informati asupra atributiilor profesionale pe care trebuie sa le indeplineasca;
c) trebuie sa transmita instructiunile clar pentru a impiedica orice risc de eroare; in masura posibilitatilor, el va transmite in scris proceduri standard de operare;
d) se asigura ca membrii personalului aflat in subordinea sa isi indeplinesc atributiile in conformitate cu prevederile legale, dar si cu competenta si aptitudinile personale;
e) trebuie sa respecte independenta profesionala a farmacistilor din subordine;
f) se asigura ca echipamentele, localul si utilitatile de la locul de munca sunt mentinute la standardele acceptate pentru desfasurarea in bune conditii a activitatilor profesionale;
g) se asigura ca toate activitatile profesionale desfasurate sub controlul sau, precum si cele exercitate de el personal sunt supuse asigurarii de raspundere profesionala;
h) se asigura ca toate masurile privind pastrarea confidentialitatii sunt efective;
i) are datoria sa notifice colegiului pe raza caruia isi desfasoara activitatea orice schimbare de interes profesional privind membrii personalului din subordinea sa ori functia sa;
j) trebuie sa accepte, in masura posibilitatilor, elevi si studenti, pentru indeplinirea stagiului de practica in unitatea pe care o conduce."

Codul precizeaza, pentru a sublinia importanta functiei, obligatia farmacistului ca, inainte de a ocupa o functie de conducere, are obligatia "sa se autoevalueze si sa se asigure ca este capabil sa indeplineasca toate responsabilitatile acestei functii".
Precizarea este binevenita, dat fiind faptul ca o serie de activitati de ordin administrativ si de conducere fac ca munca farmacistului-sef sa fie mult mai grea fata de a subalternului, chiar daca cerintele privind deciziile profesionale sunt aceleasi. Practic, in fiecare farmacist-sef avem un mic manager, gestionar, economist etc… De aceea, pentru aceste functii, de multe ori sunt cerute si alte abilitati decat cele strict referitoare la profesia de farmacist, cum ar fi: un bun utilizator al calculatorului, o persoana cu initiativa si cu un simt al raspunderii foarte dezvoltat etc.
Nu trebuie sa uitam ca prin certificatele de membru in Colegiul Farmacistilor este atestata pregatirea in domeniul farmaceutic, insa pentru celalalte activitati desfasurate in mod tangential de catre farmacistul-sef, acesta are posibilitatea dobandirii unor certificate de absolvire care sa ii ateste pregatirea in domeniile conexe (gestiune, tehnica de calcul etc.).
De altfel, fata de recenta aderare si fluxul informational accesibil prin INTERNET, pentru a putea fi informat asupra noilor tratamente, substante, medicamente etc…, devin aproape indispensabile cunoasterea unei limbi straine (in principal engleza) si utilizarea calculatorului.
Pana data viitoare, cand vom vorbi despre competente profesionale si obligatia de confidentialitate, va doresc numai bine…

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    1 comentariu

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    1. a**r**a:

      Buna seara. Imi puteti spune daca un farmacist aflat in anul I la rezidentiat, poate exercita functia de framacist diriginte?