Romania si Uniunea Europeana

Conf. dr. farm. Valentina Soroceanu
Rezumat:
Integrarea economica reprezinta un proces amplu si complex, precum si o forma importanta a relatiilor dintre tari, care s-au dezvoltat indeosebi incepand cu deceniile 6-7 ale secolului XX. Ea constituie, totodata, o componenta de baza a evolutiilor mondo-economice contemporane.
Abstract:
The economic integration represents a vast and complex process, as well as an important form of relation between the countries, that have developped especially during the begining of the 6th and 7th decades of the XXth century. It also constitutes a basic component of the contemporary glo-bal-economic evolutions.
Procesul integrarii economice are la baza dezvoltarea unor relatii de conlucrare si cooperare cu caracter organizat si sistematic intre mai multe tari, care urmaresc sa realizeze spatii economice de actiune mai mari sau "ansambluri mai vaste" care sa permita folosirea completa si mai eficienta a capacitatilor de productie, precum si promovarea mai activa a intereselor comune ale partenerilor pe piata mondiala.
In acest fel, intre tarile participante la integrare se formeaza nu numai relatii de conlucrare, ci si interdependente economice sistematice si stabile. Aceste relatii sunt consacrate prin acorduri si intelegeri intre toate tarile participante la integrare, si de cele mai multe ori se caracterizeaza prin constituirea unor organizatii economice cores-punzatoare.
Procesul de integrare economica s-a dezvoltat si este specific perioadei de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Se apreciaza ca, din 1947 si pana la mijlocul anilor ’90, in lume au fost create peste 60 de organizatii si grupari cu caracter integrationist.
O organizatie cu caracter integrationist a fost Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului, infiintata in 1951 (prin Tratatul de la Paris) de cele sase state care, in 1957 (25 martie), vor semna si Tratatul de la Roma (intrat in vigoare la 1 ianuarie 1958) de infiintare a Comunitatii Economice Europene (denumita mai simplu "Piata Comuna") si a Comunitatii Europene a Energiei Atomice (Euratom) (Franta, R.F.G., Italia, Belgia, Olanda si Luxemburg).
Ca reactie fata de constituirea Comunitatii Europene, in ianuarie 1960, s-a semnat Conventia de la Stockholm, prin care lua fiinta Asociatia Europeana a Liberului Schimb (AELS) formata din: Marea Britanie, Austria, Danemarca, Elvetia, Norvegia, Portugalia si Suedia, la care ulterior au ade-rat Finlanda (1961), Irlanda (1970) si Liechtenstein (1973) – ultimele doua cu caracter de asociat. Ulterior, Marea Britanie si alte tari au devenit membre ale CEE. Integrarea economica imbraca forme diferite, care sunt clasificate, in general, pe baza unui criteriu esential: "modul cum sunt realizate relatiile economice dintre tarile participante si gradul de intrepatrundere a economiilor acestora.
Integrarea economica poate fi definita drept procesul de interactiune si dezvoltare a interdependentelor economice dintre state prin forme si metode care asigura, pe de o parte, continuitatea si aprofundarea schimburilor reciproce, iar pe de alta parte, cresterea gradului de intrepatrundere a economiilor nationale intr-un organism divers in prezentare, dar unitar si omogen in functionalitatea sa." (Gh. Cretoiu, I. Bucur, Economie politica, Editura sansa SRL, Bucuresti, 1995, p. 518, Economie, Editura All Beck, 2003, p. 582-583)
Care sunt costurile aderarii?
Costurile aderarii sunt, in mare parte, costurile schimbarilor necesare pentru a iesi din criza generata de colapsul economiei centralizate. Se estimeaza ca, pe ansamblu, costurile aderarii sunt mai mici decat cele ale neaderarii. Este evident ca Romania nu se poate apropia de nivelul de bunastare al tarilor din Uniunea Europeana fara a-si asuma si costurile acestui proces. Va fi nevoie de eforturi de aliniere la legislatia comunitara, de consolidarea institutiilor statului care sa o aplice, de intarire a practicilor economiei concurentiale, de securizare a granitelor, de regandire a agriculturii etc.
Care sunt beneficiile Romaniei de dupa aderare?
Nu exista un domeniu al vietii publice care sa nu fie afectat de aderarea la Uniunea Europeana, sau chiar si numai de perspectiva acesteia. Multe dintre schimbarile pe care Romania ar trebui sa le faca oricum pentru a avea o economie de piata puternica si o societate democratica se realizeaza cu sprijinul financiar si experienta Uniunii Europene. Se finanteaza investitii in infrastructura, astfel ca oamenii sa aiba acces la un mediu mai curat si mai sanatos, la drumuri moderne si in zonele cele mai izolate, la sosele mai sigure, la un transport modern si eficient; se acorda fonduri intreprinzatorilor care creeaza locuri de munca; se sprijina dezvoltarea unei societati civile puternice, care sa poata rezolva unele probleme (sociale, economice, de sanatate, educatie etc.) ale comunitatilor in care activeaza s.a.m.d.
Unele dintre beneficiile acestor programe se vor vedea in timp, dar ele vor insemna un nivel mai bun de sanatate, de educatie, de venituri etc., o calitate mai buna a vietii. De exemplu, in 1973, cand Irlanda a aderat la Uniune, avea cel mai mic P.I.B. (Produs Intern Brut) pe cap de locuitor, iar astazi este pe locul doi, dupa Luxembourg. Romania poate sa beneficieze acum si de serviciile publice ale Uniunii Europene in diverse domenii. De exemplu, Romania va beneficia de cele patru libertati economice fundamentale din Uniunea Europeana: libera deplasare a fortei de munca, a capitalului, a bunurilor si serviciilor pe intreg teritoriul Uniunii.
Pentru perioada 2007-2009, Comisia Europeana a propus, pentru Romania, un pachet de asistenta financiara in valoare de 10.690 milioane euro. Fondurile vor fi alocate astfel: agricultura – 3.921 milioane euro, actiuni structurale – 5973 milioane euro, politici interne si administratie – 796 milioane euro. Aceasta propunere a fost aprobata de Consiliul Uniunii Europene si inclusa in bugetul pentru perioada 2007-2009.
Dupa aderarea la Uniunea Europeana, Romania va avea aceleasi drepturi ca si orice alt stat membru. Va participa la adoptarea legislatiei UE, la aplicarea politicilor comune si va contribui la bugetul Uniunii.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.