Tanase Alexandrina (1913-2007) – Model de comportament pentru discipoli

Prof. Dr. Ana Carata

"Viata noastra este plina de regrete"

Calea vietii sale a fost foarte bogata in activitati menite desavarsirii actului terapeutic alaturi de medici, spre alinarea suferintelor bolnavilor in diferite imprejurari.
A venit pe lume in anul 1913, fiind primul copil (din cei 6, doua fete si patru baieti) al familiei Preotului Mihai Mironescu din Iasi (a treia generatie de preoti) si toti urmand studii superioare. La zestrea "celor sapte ani de acasa" adauga pregatirea primita in Liceul Ortodox de fete din Cernauti si apoi pe cea a Facultatii de Farmacie din Bucuresti.
Un fapt demn de retinut este aprecierea de care s-a bucurat acolo unde si-a desfasurat activitatea. A functionat ca farmacista in Bucuresti, la Spitalul Grivita (actualmente Sfanta Maria), Spitalul Alexandru Sahia si, timp de 15 ani (inainte de pensionare), a fost farmacista-sefa la Maternitatea Polizu, primind de doua ori "Insigna de Evidentiat in munca medico-sanitara" din partea Minsterului Sanatatii.
Drumul vietii este unit cu cel care i-a fost sot, Gh. Tanase, economist, fiu al satului Rosu din marginimea Bucurestiului. Bunul Dumnezeu i-a binecuvantat cu un singur fiu, cel care mai tarziu avea sa le faca cinste, ocupand functii de mare incredere, Conferentiar Dr. ing. Horia-Mihai Tanase.
Un mare titlu i-a fost atribuit acestei venerabile doamne si anume cel de "Veteran de razboi". Mobilizata in timpul celui de al 2-lea razboi mondial, a exercitat profesiunea sa la spitalul de raniti, un an si jumatate, timp in care i se confera medalia "Coroana Romaniei" in grad de cavaler.
Dupa demobilizarea spitalului (care fusese inzestrat de Crucea Rosie) i se incredinteaza conducerea Depozitului Central de medicamente al Crucii Rosii, unde activeaza timp de 8 ani. Acest depozit aproviziona toate unitatile sanitare din Bucuresti si din tara, chiar si spitalele de campanie ale frontului, care apartineau Crucii Rosii. In aceasta perioada, Crucea Rosie Romana a primit din partea Crucii Rosii Americane, un stoc important de medicamente si pansamente, care au fost distribuite in toata tara, toata aceasta actiune fiind coordonata de D-na farmacista Tanase Alexandrina. Pentru aceasta actiune a fost decorata cu "Meritul Sanitar clasa I-a".
Pentru toate acestea, mai tarziu primeste gradul de locotenent-colonel in rezerva, un grad intalnit mai rar la persoanele de sex feminin, in randul veteranilor.
Cu o indreptatita mandrie, ea s-a simtit implinita prin toate aceste titluri. Dar cea mai mare distinctie a fost tot cea primita de la Dumnezeu, atunci cand era mama Conferentiarului dr. ing. Horia-Mihai Tanase, cu care s-a mandrit intotdeauna, chiar si dupa ce Dumnezeu l-a chemat pe Horia la El, in floarea vietii, la numai 45 de ani. A fost cea mai mare lovitura a vietii pentru familia Tanase, urmata la scurt timp, dupa 4 luni, de cea de a doua lovitura pentru Doamna farmacista, decesul sotului ei, D-l Gh. Tanase.
Dupa pierderea lui Horia, cei doi soti hotarasc ca in amintirea unicului lor fiu sa construiasca o capela la Biserica din Comuna Rosu. Visul lor s-a implinit mult mai repede decat se asteptau. La Parohia Rosu s-a ridicat o capela mica, pe care atunci cand doamna Tanase a vazut-o a considerat visul implinit.
"Pentru noi, cei care resimteam necesitatea unei capele, donatia familiei Tanase a fost ca un dar dumnezeiesc. Numele celor trei vor ramane scrise pe pisania acestei capele si vor fi intotdeauna pomenite de slujitorii acestei biserici. Inteligenta, distinsa, eleganta, inteleapta, cu demnitate si lucida in gandire spirituala, cu un deosebit simt al umorului", aceasta este caracterizarea rostita de Preot, Duhovnicul sau spiritual.
"Ne inchinam cu respect si recunostinta in fata corpului neinsufletit al celei care a fost o mare doamna, D-na Tanase Alexandrina, a carei viata a insemnat o venerabila varsta de 94 de ani" (Preot, Ciuca).

*
* *

Timp de un an si jumatate am exercitat profesiunea ca farmacist-intern la Maternitatea Polizu, in colectivul condus de Doamna farmacista Alexandrina Tanase. Pentru mine a fost un model de conducator si un exemplu pentru acumulare de noi cunostinte, nu numai profesionale, ci si de cultura generala. Pentru a explica motto-ul de mai sus, astazi regret ca nu am stiut cum a muncit si ce merite a avut in activitatea desfasurata pe parcursul anilor. Regret ca nu detin dovezi referitoare la meritele sale si prezint fragmente de Biografie, desprinse din cuvantul Preotului Ion Ciuca, rostite la catafalcul Doamnei farmaciste.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.