Antiacidele

Dr. Laura-Margareta Bara, medic medicina sportiva

Antiacidele fac parte din grupa medicamentelor antiulceroase, avand efect local, simptomatic. Sunt medicamente ce neutralizeaza aciditatea gastrica. De asemenea, calmeaza pirozisul si epigastralgiile pacientului care sufera de ulcer gastro-duodenal. Antiacidele au doar un efect simptomatic si constituie o componenta auxiliara a terapiei antiulceroase. De obicei, aceste medicamente se prescriu in combinatie cu antihistaminicele H2 sau cu inhibitorii de pompa de protoni, deoarece nu reusesc sa inchida nisa ulceroasa.
Antiacidele sunt medicamente baze slabe care neutralizeaza sau tamponeaza continutul gastric acid, fara a influenta secretia gastrica.

Clasificarea antiacidelor

Dupa mecanismul de actiune, acestea se impart in:

  • Antiacide sistemice (anionice). Doar partea anionica a moleculelor supporta efectul antiacid. De exemplu, bicarbonatul de sodiu neutralizeaza continutul gastric acid foarte rapid, in 5-10 minute, dar pentru scurt timp (1-2 ore). De aceea poate provoca un asa-numit “rebound” secretor acid, prin alcalinizarea regiunii antrale la aproximativ doua ore de la administrarea medicamentului, fapt ce determina bolnavul sa mareasca doza. Aceasta va duce la absorbtia prin mucoasa intestinala a unor cantitati mari de bicarbonate de sodiu, ceea ce conduce la cresterea concentratiei in sange a bicarbonatului si a ph-ului sangvin, cu aparitia alcalozei metabolice. In prezent, bicarbonatul de sodiu intra in compozitia preparatului dicarbocalm si calmogastrin, in asociere cu sarurile de magneziu si aluminiu. Se administreaza maximum 4 pe zi.
  • Antiacide nesistemice. Sunt reprezentate de carbonatul de calciu, oxidul de magneziu, hidroxidul de aluminiu si subcitratul de bismut coloidal. Aceste saruri au un efect neutralizant si un efect tampon, opunandu-se variatiilor de pH gastric. Carbonatul de calciu are un efcet rapid instalat, puternic si prelungit, dar si un efect constipant. Oxidul de magneziu are un efect antiacid mai lent instalat, prelungit si intens, cu usor efect laxativ.Hidroxidul de aluminiu are efect antiacid mai moderat si constipant, lent instalat, cu durata scurta, de maximum doua ore si incetineste tranzitul intestinal. Sarurile de bismut au efect citoprotector si antiacid puternic, scurt.


Actiune farmacodinamica:

  • Cresc pH-ul intragastric;
  • Au efect protector asupra mucoasei gastro-duodenale, deoarece, pe langa principiul activ existent intr-un preparat antiacid divizat, gasim si substante auxiliare de tip pectine, care cresc adezivitatea principiului activ de mucoasa gastrica;
  • Unele antiacide modifica tranzitul intestinal. De exemplu, sarurile de magneziu au efect laxativ, iar sarurile de aluminiu au efect constipant.
  • Toate antiacidele intarzie evacuarea gastrica prin diminuarea peristaltismului.

Utilizarea terapeutica a antiacidelor

Acestea sunt recomandate:

  • Bolnavilor cu ulcer gastro-duodenal doar ca tratament simptomatic, obligatoriu in asociere cu antisecretoriile gastrice
  • In gastrita hiperacida
  • In esofagita de reflux


Efectele adverse ale acestor medicamente sunt:

  • Tulburari de tranzit intestinal (constipatie sau diaree);
  • Alcaloza metabolica (prin supradozarea bicarbonatului de sodiu);
  • Intarzierea evacuarii gastrice, fapt care impune un interval de doua ore intre administrarea unui antiacid si a oricarui alt medicament.

Reprezentanti:

  • Maalox este o asociere intre saruri de aluminiu si magneziu sub forma de comprimate sau gel
  • Rennie este asocierea dintre sarurile de calciu si magneziu sub forma de comprimate
  • Calmogastrin este trisilicat de magneziu cu beladona si bicarbonat de sodiu.

Bibliografie:

  1. Farmacologie, V. Stroescu, Ed.ALL
  2. http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?artid=188789http
  3. www.chu-rouen.fr/ssf/prod/antiacidesgastriques
  4. http://www.automedication.fr/problemes-sante-quotidien/estomac-intestins-50-Les%2Bbrulures%2Bd%2Bestomac.html

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.