Coenzima Q10

In acest numar vom sintetiza informatiile existente despre coenzima Q10. Coenzima Q10 se mai numeste ubidecarenona, ubiquinona sau Q10 si este o substanta cu proprietati asemanatoare vitaminelor, cu functii biologice importante si se gaseste in toate celulele vii ale animalelor si plantelor.

Corpul uman sintetizeaza o cantitate limitata de coenzima Q10, care este o molecula solubila in grasime si functioneaza sinergic cu vitamina E in ciclul antioxidantilor pentru a proteja portiunea grasa a celulei de atacul radicalilor liberi. Este singurul antioxidant care poate fi sintetizat de catre organism.

Sursele de coenzima Q10:
alimentare: spanac, seminte de soia, nuci, migdale, sardine, fructe de mare, carne, captele si branza (acestea din urma au un continut de coenzima Q10 scazut).endogena: productia endogena este maxima la 25 ani, apoi descreste cu varsta. Productia creste la sportivi ca raspuns la stresul oxidativ datorita exercitiului fizic. Continutul in coenzima Q10 in diferitele structuri ale organismului
Este esentiala pentru producerea energiei de care organismul are nevoie, fiind implicata in ciclul Krebs prin care se produce ATP (adenozintrifosfat). Este atat de abundenta in celule, incat i se mai spune ubichinona, care provine de la cuvantul ubiquitos = care se gaseste peste tot. Se gaseste in mari cantitati in mitocondrie, in special in mitocondria inimii, creierului, ficatului si rinichiului.

plasma: 4 mg la 1mg/litruvolum interstitial: 11 mg la 1 mg/litruinima: 28 mg la 70 mg /kgmuschi respirator: 60 mg in continut de 30 mg/kgficat: 120 mg in 60 mg/kg (sursa Karlson si colab.1993) Biosinteza coenzimei Q 10
Calea este comuna cu cea a sintezei colesterolului pana la un anumit punct. Lantul de sinteza implica interventia HMG CoA reductaza (hidroxi-metil-glutaril coenzima A reductaza), fiind sintetizata in toate organele, iar productia ei scade cu varsta. Este prezenta in sange, unde este transportata de catre lipoproteinele plasmatice.
Exista mai multe forme de coenzima Q in natura, care variaza in functie de numarul de atomi de carbon. La baza coenzimei este chinina, o molecula care aminteste indeaproape de vitamina E. Coenzima Q10 are zece unitati de atomi de carbon, coenzima Q9 are noua unitati de atomi de carbon. Speciile cu viata foarte scurta (bacterii, insecte) au cele mai scurte forme de coenzima Q, insa doar cele cu viata lunga au coenzima Q10.

Proprietatile coenzimei Q10
Daca administram coenzima Q10 eritrocitelor umane, aceasta le creste rezistenta la autooxidare, iar activitatea ATP-azica este pastrata mai bine. Este necesara prezenta coenzimei atunci cand lipidele, glucidele si proteinele intra in celule si sunt convertite in molecula ATP (adenozintrifosfat). Are rol in stabilizarea membranara, in sinteza prostaglandinelor, poate descreste sinteza prostaciclinelor si tromboxanului, determinand scaderea incidentei complicatiilor trombotice. De asemenea, inhiba formarea megamitocondriilor (care sunt asociate cu stari patologice si cu procesul de imbatranire).

Indicatii:
Timp de peste doua decenii a fost folosita cu succes pentru tratarea bolilor de inima in Japonia si SUA.Se presupune ca poate ajuta la prevenirea bolilor Alzheimer si Parkinson, intinerind celulele creierului.In prezent este testata ca tratament pentru cancerul de san in forma avansata.Este folosita cu succes ca adjuvant in tratamentul insuficientei cardiace, a anginei pectorale, a infarctului de miocard, a aritmiilor. Judy si colaboratorii, in 1991, au facut un studiu pe 180 pacienti cu insuficienta cardiaca congestiva, care au primit 100 g coenzima Q10/zi. S-a observat ca dupa un an erau 73% supravietuitori, dupa 6 ani 36% supravietuitori, pe cand cei cu placebo erau doar 54% dupa un an si 1% dupa 6 ani.

Aspecte farmacologice ale coenzimei Q10
Exista numeroase preparate farmacologice care contin coenzima Q10 in diferite cantitati.
Odata introduse in organism, aceste preparate vor avea varful concentratiei plasmatice la 6 ore, apoi la 24 ore de la administrarea orala. Absorbtia sa creste daca se administreaza simultan cu alimentele.
Absorbtia creste daca se administreaza simultan lipide (exista diferite preparate care contin coenzima Q10 combinata direct cu ulei de soia sau de peste pentru a-i creste absorbtia).

Toxicitatea coenzimei Q10
S-au facut teste pe animale si nu s-au observat toxicitate acuta, cronica sau teratologica.

Testarile la om
S-au administrat 100 mg pe zi timp de 6 ani, si s-a observat ca este fara riscuri, crescand rata de supravietuire.

1.Whitaker J., Packer L., Colman C.- Miracolul antioxidant
2.Clarkson P- Antioxidants and minerals, 1995
3.Langsjoen P, Willis R- Treatment of essential hipertension with coenzime Q10
4. Ghirlanda G, Oradei A, Manto A, Lippa S, Caputo, Greco- Evidence of plasma CoQ10-lowering effect by HMG-CoA reductase inhibitors.
5.http://www.coenzymeq10supplement.com/

Cuvinte-cheie:

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.