EMEA aproba tipranavir (Aptivus)

Boehringer Ingelheim a primit autorizatia definitiva din partea Agentiei Europene a Medicamentului (EMEA) de punere pe piata a inhibitorului de proteaza HIV Aptivus (tipranavir) pentru controlul virusului la pacientii cu tratament indelungat, dar care au dezvoltat rezistenta la alti inhibitori de proteaza.
Autorizatia a fost acordata pe baza rezultatelor a doua teste-pilot majore, RESIST I si II, care au demonstrat superioritatea Aptivus intr-o gama mai larga de indicatori de eficacitate, la nivelul unui grup comparativ de PI pe baza de ritonavir. Ratele de raspuns la tratament de peste 156 de saptamani au fost de aproape trei ori mai ridicate la pacientii tratati cu Aptivus decat la grupul de referinta (20,9% fata de 7,5%).

Aptivus actioneaza prin inhibarea proteazei virale, o enzima necesara pentru a completa procesul de replicare a HIV. Cel mai frecvent intalnite efecte secundare de intensitate cel putin moderata la pacientii participanti la studiile RESIST sunt de natura gastro-intestinala, printre care diaree, greata, voma si durere abdominala. De asemenea, pot aparea iritatii, oboseala cronica, dureri de cap, bronsita, depresie si febra. Se recomanda atentie sporita in cazul pacientilor cu Hepatita B sau C, deoarece acestia prezinta un nivel crescut de toxicitate a ficatului. Aptivus nu vindeca infectiile cu HIV sau SIDA si nici nu previne transmiterea virusului HIV.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.