Specii medicinale putin cunoscute in Romania (IV)

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Centelaa asiatica (Fam. Apiaceae) este o specie perena, cu frunze carnoase, orbicular reniforme, crenelate, la baza cordate. Florile sunt rosii, roz sau albe. Este considerata o "buruiana" care invadeaza culturile si este raspandita mult pe locuri necultivate.
Aria de raspandire a aceste specii este extinsa: in India, in Nepal (ajunge pana la 1800 m altitudine), Java, Coastele Malabare, insulele Mauritane, China, Brazilia, Paraguay, Africa.
Sub aspectul compozitiei chimice s-au identificat urmatoarele glicozide: indocentellozida, brahmozida, brahminozida, asiaticozida, thankunizida si izothacunizida. Triterpenele acide obtinute prin hidroliza corespunzatoare glicozidelor sunt: indocetonic, brahmic, asicetic, thankunic si izothankumic. Acesti acizi, exceptand ultimii doi, sunt prezenti in forma libera in partile plantei, separat de acizii izobrahmic si betulic.
S-a semnalat si prezenta mezoinozitolului, o noua oligozaharida, centelloza, camferolul, quercetina si stigmasterolul.
In ceea ce priveste actiunea biologica, toate testele efectuate pe sobolani cu extractele din aceasta planta produc efecte sedative si antidepresive. Studiile clinice au demonstrat ca produsele obtinute din Centella asiatica cresc coeficientul de inteligenta la copiii retardati mental.
Cercetatorii francezi au demonstrat ca extractele din aceasta planta imbunatatesc producerea colagenului, a acidului hialuronic si a sulfatul de coudroizina, care reprezinta baza tesutului conjunctiv.
Asiaticozidul izolat din planta a fost testat tot pe sobolani. S-au folosit solutii de uz extern in concentratii de 0,2% si 0,4%. S-a constatat ameliorarea capacitatii de epitelizare a ranilor provocate datorita cresterii semnificative a acidului hidroxiprolinic si, in consecinta, a sintezei de colagen.
Pe cobai, in administrarea orala, in doze de 1mg/kg, are acelasi efect de cicatrizare a ranilor. La nivelul membranei chorioalantoida, produce angiogeneza.
S-a mai demonstrat ca preparatele din aceasta planta descresc nivelul ureei din sange si descresc moderat fosfatazele acide serice.
Deoarece imbunatatesc circulatia capilara la nivelul tesutului cerebral, produsele din Centella asiatica sunt benefice in tulburarile de memorie.
Se recomanda si la copii pentru cresterea capacitatii de memorare si concentrare. Aceleasi recomandari sunt valabile si la adulti, si la persoanele in varsta.
Preparatele au actiune sedativa si antidepresiva. Planta promoveaza regenerarea celulelor la nivelul epidermei. Se recomanda si in flebite.
Produsele pe baza de Centella asiatica s-au dovedit, administrate intern, lipsite de toxicitate la doze de 350 mg/kg. In ceea ce priveste efectele secundare, reactii adverse, interactiuni cu alte medicamente, nu exista date.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.