Specii medicinale putin cunoscute in Romania (VI)

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Emblica officinalis (Fam. Euphorbiaceae) nu are echivalent in limba romana. In engleza se numeste "Indian gooseberry". Este un arbust de talie medie, cu frunze cazatoare, penate, cu foliole mici, sagitate, de 9-12 mm lungime, de culoare verde deschis. Florile sunt galben-verzui, asezate pe ramuri in raceme, avand numeroase flori mascule si doar cateva flori femele. Fructele sunt globuloase, comprimate, carnoase, 6 lobate continand 6 seminte triunghiulare.

Fructele au o valoare nutritiva mare, datorita proteinelor, vitaminelor, aminoacizilor si mineralelor. Continutul in vitamina C este de 160 de ori mai mare decat in mere. Pe langa minerale si oligoelemente, aminoacizi diferiti, fructele mai contin acid glutamic si aspartic, olanina si lizina in proportie de 30%, 14%, 8,1% si respectiv 5,3% din totalul de aminoacizi. Pulpa uscata a fructului, fara seminte, contine si acid galic (1,3%), taninuri si zaharoza (36%), gume (14%). De asemenea, este bogata in substante albuminoide (14%), celuloza (17%) si substante minerale (4,2%), care contin in special crom, zinc si cupru. Prezenta bio-cromului are valoare terapeutica in stabilizarea glicemiei. Fructele mai contin filliembina si curcuminozide.

Uleiul obtinut din seminte contine 65% acid linoleic, fiind bogat si in alti acizi grasi esentiali. Fructele acrisoare sunt racoritoare, diuretice, laxative. Fructele uscate sunt folosite in oprirea hemoragiilor si a diareei, iar in combinatie cu fierul organic, in anemii, icter si dispepsii. Exudatul obtinut prin incizia fructelor este utilizat in afectiunile oculare. Proprietatea extractului din fructe proaspete si a acidului ascorbic existent a fost testata pe animale de laborator, pentru a observa contraactiunea toxica indusa de sarurile metalelor grele in tesuturile hepatice si renale. Studiile histopatologice au demonstrat ca aceste extracte pot preveni efectele toxice ale metalelor grele mult mai eficient decat vitamina C de sinteza.

S-a mai demonstrat ca nivelul colesterolului s-a redus aproape la jumatate, dupa 12 saptamani de tratament. Astfel, sucul obtinut din Emblica officinalis s-a dovedit a fi un agent hipolipidemic eficient. Studiile clinice au demonstrat eficienta extractelor din aceasta planta si in sindromul gastric. Emblica officinalis se recomanda in afectiuni bacteriene si virale. Continutul ridicat in vitamina C naturala confera produselor o actiune puternic antioxidanta. Antioxidantii au si proprietatea de a preveni cancerul, ajutand la eliminarea radicalilor liberi. Acestia provin din poluarea exogena si endogena, din fumul de tigara, din insecticide, din pesticide, din conservanti, din aromatizanti, din colorantii de sinteza folositi in industria alimentara.

Produsele din aceasta planta, singure sau asociate cu alte plante, se recomanda in special pentru activarea sistemului imunitar, in anemie, in astenie, in disfunctii hepatice, in dispepsii si in bolile infectioase.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.