Specii medicinale putin cunoscute in Romania (VIII)

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Rhodiola rosea este o planta de 10-35 cm care face parte din familia Crassulaceae. Rizomul este gros, carnos, cu miros puternic de trandafir. Tulpinile aeriene sunt drepte, foliate, iar partea superioara este de un rosu pal. Inflorescenta se prezinta sum forma unui corimb dens, cu flori dioice. Cele mascule au patru sepale purpurii, patru petale lineare, galbui sau rosiatice. Florile femele prezinta patru sepale si patru petale, avand patru ovare, fiecare cu cate un solz nectarifer la baza.
Rhodiola rosea creste pe locurile stancoase din regiunea subalpina si alpina, in tot lantul carpatic. Raspandirea generala este Eurasia si America de Nord. Rhodiola rosea era recomandata si de Dioscoride (medic, farmacolog si botanist grec) pentru cresterea vigorii, a longevitatii, a potentei sexuale si a abilitatii cognitive.

Primele cercetari stiintifice si aplicative in fitofarmacie au fost facute in Rusia si in Scandinavia. Astfel, extractele din aceasta planta au fost considerate principalele adaptogene, alaturi de Ginsengul chinezesc, coreean sau de cel siberian si Ashwaganda (ginseng indian).
Extractele din Rhodiola rosea contribuie la cresterea nivelului de enzime, a ARN, a proteinelor atat de importante pentru refacerea musculara. De asemenea, acestea ajuta muschii cardiaci, avand si efecte cardioprotective.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca extractele din aceasta planta maresc puterea de memorare pe o perioada lunga, cresc actiunea antitumorala prin sporirea rezistentei la toxinele endogene si exogene (ex. citostaticele) si cresc actiunea anticanceroasa. De asemenea, studiile clinice au demonstrat ca Rhodiola rosea are si proprietati antidepresive.
Radacinile acestei plante sunt cunoscute de secole ca stimulente sexuale, fiind folosite pentru fabricarea numeroaselor "elixire ale dragostei". Rhodiola rosea este recomandata in insuficientele de erectie sau in ejacularea precoce, iar la femei este recomandata in amenoree.
Rhodiola rosea are o actiune puternic antioxidanta, protectoare impotriva oxidarii lipidelor care duc la stari patologice daunatoare, inclusiv la o posibila formare a celulelor canceroase. S-a mai demonstrat ca efectele extractelor din aceasta planta sunt comparabile cu cele ale compusilor sterolici de sinteza, dar fara efectele negative sau secundare ale acestora.

In concluzie, extractele de Rhodiola rosea pot fi utilizate preventiv de oamenii sanatosi, pentru a preveni numeroase afectiuni, iar pentru cei suferinzi, ca supliment nutritional (proprietati terapeutice).
De asemenea, trebuie subliniat faptul ca toxicitatea preparatelor din aceasta specie este mult mai redusa decat cea a produselor pe baza de ginseng chinezesc sau coreean.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.