Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XI)

Calotropis procera face parte din familia Asclepiadaceae si este un arbust inalt de pana la 5 m, drept, alb, pufos. Frunzele sunt sesile, opuse, cordate. Florile sunt asezate in cime laterale, de culoare roz, cu pete rosii. Foliculele sunt de 10-13 cm lungime, acoperite cu peri mici ca un puf. Semintele sunt ovat ascutite, de culoare bruna. In India este o planta comuna, crescand la altitudini de pana la 1 000 de metri. Din frunzele plantei s-a izolat mudarina, ca principal compus activ. Pe langa un acid de culoare galbena si gust amar, s-au mai izolat o rezina si trei glicozizi: calotropina, calotoxina si uscharina. De asemenea, din latex s-a izolat o enzima puternic bacteriolitica.

Studiile fitochimice au stabilit prezenta calotropinei D I, D II, F I, F II si o enzima care nu este toxica, avand o actiune proteolitica mai puternica decat papaina si bromelina. Calotropis procera contine alfa- si beta-amarina, taraxasterol si beta-sitosterol. Sub aspectul actiunii biologice, extractul total din aceasta planta si fractiunea proteica au efect fibrinolitic puternic si actiune anticoagulanta. Extractul alcoolic din frunze si radacini are actiune anticanceroasa la carcinomul epidermal uman, al nasofaringelui, actiune demonstrata pe culturi tisulare. Extractele apoase si hidroalcoolice au actiune usor depresiva, urmata de stimularea miocardului si a contractiilor. De asemenea, au actiune diuretica.

Contraindicatii si efecte secundare
In doze mari, preparatele din coaja radacinii produc greata, voma si diaree. Prelungind administrarea, apar dureri de cap, incontinenta urinara si leucoree. Accidental, stropirea cu latex duce la congestia ochilor, iar prin absorbtie, poate cauza moartea. Colotropina este considerata una dintre otravurile cele mai puternice existente in natura. Este de 15-20 de ori mai toxica decat strichnina.

Utilizari si dozare
Proprietatile medicinale sunt similare speciei din acest gen, Calotropis gigantea. Efectele sunt tonic-amare, ridica temperatura corporala. Are actiune laxativ-purgativa si antihemiutica, fiind recomandata in ulcere si ca expectorant.Extractele din frunze sunt folosite in dureri stomacale (preparatele din flori sunt tonice si stimuleaza pofta de mancare), in astm si in vindecarea ranilor.
Din cauza actiunii biologice atat de complexe, tinand seama de efectele toxice ale acestor specii, recomandam doar produsele ayurvedice de uz extern (muscle and joint rum) ca tratament simptomatic in durerile musculare si ale articulatiilor.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.