Conferinta Nationala de Farmacie 19-21 noiembrie

Colegiul Farmacistilor din Romania si Asociatia Medicala Romana, in parteneriat cu Agentia Nationala a Medicamentului si Colegiul Medicilor din Romania, a organizat, in perioada 19-21 noiembrie, Conferinta Nationala de Farmacie la care au fost prezenti sute de farmacisti din toata tara. De asemenea, la eveniment au mai participat si 14 expozanti care au expus diverse produse de interes pentru piata farmaceutica. Evenimentul a fost sponsorizat de FILDAS, unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente din Romania.  

Printre participanti s-au numarat presedintele Colegiului Farmacistilor, prof. dr. Dumitru Lupuliasa, prof. dr. Constantin Ionescu-Targoviste, prof. dr. Ludovic Paun, prof. dr. farm. Sorin Leucuta (Cluj), prof. dr. farm. Iuliana Popovici (Iasi), prof. dr. farm. Carmen Cristescu (Timisoara), prof. dr. farm. Niculina Mitrea (Bucuresti) si prof. dr. farm. Victoria Harjau (Bucuresti).

Evenimentul s-a adresat farmacistilor si asistentilor de farmacie, reprezentand un real si eficient mijloc de comunicare intre acestia, producatorii de medicamente, precum si autoritatile si organizatiile din domeniul medico-sanitar. Conferinta s-a desfasurat sub forma unui Curs de Educatie Farmaceutica Continua, adresata tuturor farmacistilor, precum si medicilor, dezvoltand un evident caracter interdisciplinar. Au fost audiate subiecte de mare interes, bazate pe cercetari si studii stiintifice concrete, cu rezultate pozitive in terapeutica si farmacologie, subiecte expuse de cei implicati in colectivele de cercetare. Astfel, alaturi de medicii si farmacistii prezenti, printre cei care au sustinut dizertatii pe teme de actualitate s-au numarat Prof. Dr. C. Ionescu-Targoviste, Prof. Dr. Ludovic Paun, Prof. Dr. Farm. Sorin Leucuta (Cluj), Prof. Dr. Farm. Iuliana Popovici (Iasi), Prof. Dr. Farm. Carmen Cristescu (Timisoara), Prof. Dr. Farm. Niculina Mitrea.

Printre subiectele discutate in cadrul conferintei s-au numarat: antiviralele si vaccinurile antigripale, finantarea sistemelor europene de sanatate, gripa A(H1N1) si medicamentul secolului XXI. "In Romania, pentru obtinerea unui raport cost-eficienta cat mai bun in sistemul nostru sanitar, a fost realizat un proiect pilot prin care s-au calculat costurile per pacient, pe baza inregistrarii electronice la nivel de pacient si gruparea acestora in categorii de patologie", a precizat conf. dr. Doina Draganescu, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila" (UMF) din Bucuresti, in lucrarea "Finantarea sistemelor europene de sanatate".

Farmacistii au tinut sa precizeze in legatura cu gripa A(H1N1) ca aceasta pandemie este in prezent principala amenintare a starii de sanatate in randul populatiei din intreaga lume. "Pandemia de gripa, ca eveniment, este o noutate pentru toata lumea, iar confruntarea cu aceasta nu duce intotdeauna la rezultate favorabile, dar cunoasterea si aplicarea unor masuri poate diminua efectele secundare ale acesteia", a sustinut dr. Viorel Alexandrescu, Institutul Cantacuzino din Bucuresti, in lucrarea "Pandemia de gripa A(H1N1) – 2009".
Totodata, cei prezenti au avut posibilitatea de a afla informatii despre viitorul pietei antibioticelor. "Bolnavii de hepatita vor beneficia din 2010 de medicamente noi. Printre acestea se numara Telaprevir si Boceprevir. Alte trei noi medicamente se afla in faza a doua de studiu si urmeaza a fi aprobate in curand. De asemenea, tripla-terapie reprezinta un nou model de medicatie pentru bolnavii de hepatita", a declarat conf. dr. Mircea Manuc in lucrarea "Tratamentul hepatiei cronice virale C – Cum arata prezentul, ce ne rezerva viitorul".

Temele conferintei au fost:

  • Medicamente moderne;
  • Combinatii medicamentoase;
  • Probleme actuale (original, generic);
  • Interactiuni medicamentoase;
  • Reglementarile in prescrierea medicamentelor;
  • Medicatia cardiovasculara;
  • Medicatia in afectiunile respiratorii;
  • Medicatia in afectiunile gastrointestinale;
  • Medicatia in afectiunile metabolice si endocrine;
  • Antibioticele;
  • Utilizarea OTC-urilor.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.