SRIF, in al XVIII-lea an de la infiintare

Societatea Romana de Istoria Farmaciei (SRIF) desfasoara o activitate meritorie de la infiintare (13 iunie 1991) si pana in prezent. In perioada 1991-2008, s-a afirmat in plan stiintific si organizatoric, prin organizare de manifestari stiintifice nationale si internationale, publicatii de istoria farmaciei, dezvoltarea structurii organizatorice si deplasarea unor activitati stiintifice la nivelul sectiunilor infiintate in patru zone ale tarii: Iasi, Braila, Oradea si Craiova.

Activitatea stiintifica s-a materializat in actiuni importante, cum ar fi:

  • 14 Reuniuni Nationale, sapte organizate in Bucuresti, doua la Pitesti si cate una la Oradea, Olanesti, Braila, Iasi, Brasov. De retinut ca la Brasov s-a organizat o actiune comuna in 2006, a XXXVII-a Reuniune Nationala de Istoria Medicinei si a XIII-a Reuniune Nationala de Istoria Farmaciei;
  • SRIF a organizat trei manifestari internationale de istoria farmaciei in Romania (al 36-lea Congres International de Istoria Farmaciei la Sinaia, in septembrie 2003, al 2-lea si al 3-lea Colocviu International de Istoria Farmaciei, Bucuresti, 2002 si, respectiv, Targu-Mures 2008, fiind colaborator la primul Colocviu organizat la Cluj in 1996;
  • Din 1991, SRIF a fost reprezentata la toate Congresele Internationale de Istoria Farmaciei organizate de Societatea Internationala de profil (IGGP-Internationale Gesellschaft für die geschichte der Pharmazie), cu lucrari stiintifice, comunicari verbale sau postere: Praga 1991, Heidelberg 1993, Paris 1995, Stockholm 1997, Florenta 1999, Lucerna 2001, Sinaia 2003, Edinburg 2005, Sevilia 2007, precum si la Congresul FIP din 2008. Urmatorul Congres al IGGP, al 39-lea, va avea loc la Viena, in zilele de 16-19 Septembrie 2009. Termenul de inscriere cu lucrari si plata taxei de participare (280 euro, membri IGGP, 320 euro nemembri) este 31 Mai 2009. Pentru informatii suplimentare, accesati www.39ichp.org;
  • Dintre publicatiile SRIF, cele mai importante sunt lucrarile in extenso ale Colocviului din 2002, 146 p. A5, volumul lucrarilor in extenso ale Congresului International din 2003, color, 314 p. A4 si “Omagiu Doctorului Carol Davila” (1828-1884), SRIF 2003, 75 p. A5. Din 2004 publicam volumul rezumatelor lucrarilor Reuniunilor Nationale.
    Sectiile din Craiova si Iasi au realizat mai multe publicatii din lucrarile stiintifice ale primului presedinte SRIF, Prof. Dr. Martian Cotrau (31 aug. 1923 – 7 aprilie 1998) si ale lectorului universitar Colonel Dr. Farm. C. Iugulescu (mai 1924-decembrie 2006), cu sprijinul Facultatilor de Farmacie din Craiova si Iasi. Datoram presedintilor acestor Sectiuni, Prof. Dr. Elena Butnaru (Iasi), Sef lucrari Dr. Farm. George-Dan Mogosanu (Craiova), existenta publicatiilor in biblioteca societatii;

  • In cadrul sectiei din Bucuresti, in fiecare an au loc 4 intalniri trimestriale, programul cuprinzand comunicari stiintifice, probleme organizatorice si informatii necesare.
    Organizatoric si social, de la ultimele alegeri din 2006, precizam ca s-au infiintat inca doua sectiuni (Oradea si Craiova), ceea ce face ca societatea sa se dezvolte in plan stiintific si social. In acest sens, amintim sustinerea materiala a tinerilor cercetatori, prin plata taxei de participare si inscriere a doua lucrari stiintifice la Congresul FIP de la Basel, August/Septembrie 2008, la care prim-autori au fost studenti.
    Numarul membrilor a evoluat de la 47 membri fondatori, la 253 titulari in prezent (platesc integral cotizatia), 17 pensionari in activitate (platesc 50% cotizatia), peste 35 membri de onoare si onorifici, 2 simpatizanti (nu platesc cotizatie), incadrati in cele 5 sectiuni: Bucuresti, Iasi, Braila, Oradea, Craiova.
    In anul 2008, cele mai semnificative actiuni ale Societatii au fost:

  • Inregistrarea siglei societatii la OSIM;
  • Participarea unor membri la manifestari stiintifice nationale si internationale: Simpozion de Fitoterapie, Iasi, Reuniunea Nationala de Istoria Medicinei, Brasov, simpozionul anual al Societatii de Farmacie din Polonia, Sectia de Istoria Farmaciei, iunie 2008, Congresul FIP de la Basel, Simpozionul intitulat Farmacia astazi, intre promovare si cercetare, Timisoara, 24-26 septembrie 2008;
  • Organizarea celui de-al treilea Colocviu International de Istoria Farmaciei, Targu-Mures, Biertan, Sibiu, cu sprijinul Facultatii de Farmacie din Targu-Mures, precum si a Colegiilor Farmacistilor din judetele Mures si Sibiu, in zilele de 26-28 septembrie 2008. La acest colocviu au fost inscrise 44 de lucrari, dintre care 10 postere, incadrate in cele doua teme de baza “Traditie si Modernism in valorificarea plantelor medicinale” si “Relatii farmaceutice internationale si Varia”. Numarul participantilor, cu si fara lucrare stiintifica, a depasit 200. Majoritatea au fost din tara, dar si din strainatate (Ungaria, Republica Moldova, Elvetia). Ca activitate permanenta, sustinuta, mentionam continuarea corespondentei cu membrii de onoare si onorifici din tara si strainatate (Polonia, Spania, Franta, Italia, Elvetia, Norvegia).
    La deschiderea festiva a lucrarilor colocviului au fost prezenti in prezidiu si au adresat cuvinte de salut participanti din Chisinau, reprezentati de Conf. Dr. Nadejda Ciobanu, precum si Farmacist Andreas Schmid din Berna (Elvetia).
    In cadrul acestei sedinte festive au fost oferite trei medalii unor personalitati farmacoistorice. Medalia „Prof. Dr. Alexandru Ionescu-Matiu” clasa I, pentru merite deosebite in domeniul istoriei farmaciei, a fost oferita profesorilor Gabriel Ratz (80 ani) si Emanoil Grigorescu (85 ani). Aceeasi medalie, clasa II-a, a fost oferita Prof. Dr. Arpad Gyeresi din Targu-Mures, pentru contributii la dezvoltarea stiintei de istoria farmaciei.
    Ecouri dupa incheierea lucrarilor colocviului s-au semnalat la Biertan, in revista farmacistilor elvetieni si pe e-mail-ul SRIF. In articolul publicat de A. Schmid in Pharma Journal, Anul 146, Berna, 27.11.2008, p. 27-28, farmacistii elvetieni sunt informati asupra ritmicitatii acestui colocviu, temele principale si aspectele esentiale din lucrarile prezentate.

Publicatii de Istoria Farmaciei
Dorim sa informam comunitatea farmaceutica din Romania despre preocuparile farmacoistoricilor romani de a crea muzee si colectii muzeale de Istoria farmaciei, chiar de la inceputul deceniului al 4-lea al secolului al XIX-lea.
In speranta mobilizarii mai multor resurse pentru acest obiectiv, publicam un material cu titlul “Creatori de muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei. Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu la 95 ani”.

Creatori de muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei
Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu la 95 de ani

Rezumat
In lucrare se citeaza muzee si colectii muzeale de istoria farmaciei, precum si creatorii acestora pe teritoriul Romaniei, de la anul 1830 pana in 2000. Literatura de istoria farmaciei mentioneaza: Muzeul natural din Iasi (1830-1939), muzeul Scolii Nationale de Medicina si Farmacie, infiintata de Carol Davila la Bucuresti in 1857, Muzeul farmaceutic fondat la Cluj in 1905 de catre medicul farmacist Iuliu Orient (1869-1940). Alti creatori si fondatori au fost profesorul Valeriu Lucian Bologa (1892-1971) la Cluj, Josef Bacon (1887-1941) si Colectia de istoria farmaciei de la Sighisoara. La Bucuresti, farmacistul istoriograf si scriitor publicist, Aurel Scurtu (1875-1945), si Consiliul profesoral al Facultatii de Farmacie din Bucuresti, care au contribuit la crearea unui “Muzeu al Artei si Culturii farmaceutice”, denumit la 1 iulie 1936, “Muzeul National al Farmaciei”. Colectiile din judetul Caras-Severin (la Caransebes si Oravita) si farmacistul Stefan Gamanescu, colectia din Pitesti realizata de farmacista Dorina Muresanu. La Oradea, inginerul-chimist Alexandru Pop; la Craiova, farmacistii Gh. Cismarescu si N. Zahacinschi, care au contribuit la o frumoasa colectie, expusa in Muzeul de Istoria Medicinei si Farmaciei.
La Bucuresti, in a doua jumatate a secolului trecut, cei mai de seama creatori de colectii muzeale si muzee de istoria farmaciei sunt: Conf. Dr. Farm. Zisi St. Farsirotu (1914-), care a infiintat in 1960 Colectia de Istoria Farmaciei, in cadrul Facultatii si Lector universitar Col. Dr. Ist. Farm. Constantin Iugulescu (1924-2006), care a inaugurat “Muzeul National de Istoria Farmaciei” la 20 mai 2000.
Obiecte de istoria farmaciei se gasesc aproape in toate muzeele judetene ale tarii, printre care citam, alaturi de cele mentionate mai sus, colectiile din orasele Braila, Constanta, Galati, Tulcea si Targu-Jiu.

Prof. Dr. Farm. Ana Carata, Presedinte SRIF

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.