Lentinus edodes si Agaricus blazei – Specii medicinale putin cunoscute in Romani

Vom prezenta si in acest numar doua ciuperci cu valoare terapeutica. Este vorba de Lentinus edodes, din ordinul Basidiomycetes si Agaricus blazei, din fam. Agaricaceae. Din cele 100 000 de specii de ciuperci cu actiune terapeutica, pana in prezent nu au fost studiate decat aproximativ 0,1%.

Lentinus edodes este o ciuperca cu palarie mare convexa, comestibila. Are marginea ondulata, suprafata neteda, uscata, fibroasa, cu lamele albe, ulterior galbene. Creste de primavara pana toamna, in padurile de foioase, pe resturile frunzelor putrezite. Cunoscuta sub denumirea de Shiitake, este una dintre cele mai populare ciuperci comestibile din Asia, inclusiv China si Japonia. In acelasi timp, este una dintre cele trei ciuperci aprobate de FDA in Japonia in 1985, pentru actiunea anticanceroasa. Lentinus edodes are un puternic raspuns imunitar, iar preparatele din aceasta ciuperca au fost studiate intensiv in cancere si infectii virale. Acestea includ modularea sistemului imunitar, are efecte antitumorale, hepatoprotectoare, antivirale, hipotensive si scade valorile colesterolului “rau”. De asemenea, s-a demonstrat actiunea antifungica si in Candida albicans.  
Constituentii bioactivi sunt beta-glucan, hetero-glucan, derivati ai adeninei, guanozina-5-monofosfatatul, polyacetilene.


Actiune biologica

  • Intarirea sistemului imunitar, activarea macrofagelor, celulelor T si diminuarea NK (Natural Killer);
  • Determina cresterea TNF-a (factor de necroza tumorala), interleukinelor si interferonului;
  • Are actiune anti-HIV, sinergism cu AZT (azidothymidina) si antihiperlipidemica – activeaza metabolismul si excretia colesterolului;
  • Inhiba agregarea plachetara;
  • Intareste functia de detoxifiere a ficatului.

Agaricus blazei
Este o ciuperca originara din regiunile muntoase ale Braziliei, fiind denumita de localnici “Cogmelo de Deus” (ciuperca Domnului), iar in engleza, “Royal Agaricus”. Cu timpul a devenit populara si in Asia, unde este cultivata ca panaceu atat pentru numeroase boli, cat si pentru proprietatile anticanceroase.
Cercetarile efectuate in Japonia (1980-1990) au demonstrat beneficiile acestei ciuperci pentru sanatate. Studiile efectuate au concluzionat ca este posibila utilizarea ei ca adjuvant in unele forme de cancer, precum si preventiv, avand proprietatea de a scadea nivelul glucozei in sange, reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale si intarirea sistemului imunitar. Dintre constituentii bioactivi mentionam: beta-glucanul, hetero-glucanul, complexul beta-glucan proteinic, complexul proteinic ARN, steroizi.


Actiune biologica

  • Antitumorala, prin intarirea sistemului imunitar, activand macrofagele, celulele T si crescand productia de TNF;
  • Induce apoptoza si citotoxicitatea celulelor canceroase;
  • Are actiune hiperlipidemica prin scaderea nivelului de colesterol total, crescand HDL si scazand valoarea LDL. Previne astfel ateroscleroza;
  • In hepatite scade GOT (glutamat-oxalo-acetat-transaminaza), GPT (glutamat-piruvat-transaminaza) si GTP (glutamiltranspeptidaza), stimuland astfel functia hepatica;
  • In alergii are actiune imunoreglatoare;
  • In fenomenele de imbatranire elimina radicalii liberi, previne formarea peroxizilior lipidici si amelioreaza numeroasele afectiuni ale varstei a treia.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.