Botanica farmaceutica, un aliat al sistemului imunitar

Betula verrucosa Ehrh. (mesteacan alb, familia Betulaceae), specie eurasiatica, frecventa in regiunile deluroase si muntoase, este un arbore cu scoarta neteda, alba, usor exfoliabila in fasii inelare si ritidom negricios. Frunzele sunt simple, alterne, triunghiular ovate sau romboidale, cu marginea inegal-dintata, glabre, petiolate. Florile unisexuate, grupate in amenti, cei masculini lungi, cilindrici, cei feminini scurti, ovoizi, sunt dispuse la extremitatea unor ramuri scurte. Fructul este o nucula biaripata, situata la axila unui solz trilobat. Principiile active din frunze sunt: 3% saponozide triterpenice pentaciclice de tip lupeolic (betulinol, aldehida betulinica, acid betulinic, betulinat de metil, acid platanic, acid dehidroplatanic); 2-3% flavone (3-0-galactozida quercetolului si 3-0-digalactozida miricetolului); heterozide fenolice de tip C6-C1 (monotropitozida si betulozida); heterozide ale linalolului (betulalbozida A si B); arilbutanoid si diarilhaptanoid-glicozida); 0,05-0,10% ulei volatil cu salicilat de metil, alpha- si beta-betulinol, acetat de butilinil, alpha- si beta-cariofilen, cariofilen-oxid. In cantitate mai mica sunt prezente taninuri catehice, rezine, triterpene (betulaprenol), steroli (betulafolientriol), vitamina C, glucide, saruri minerale.

Produsul vegetal (Betulae folium) are actiune diuretica, ce favorizeaza eliminarea acidului uric (datorita saponozidelor, flavonozidelor si uleiului volatil), diaforetica si hipotermizanta (datorita monotropitozidei si betulozidei), hipocolesterolemianta (prin saponozide) si rubefianta (datorita monotropitozidei). Dintre aceste actiuni se remarca prin intensitate actiunea diuretica, datorata unui sinergism intre flavone, saponozide si ulei volatil.

Se administreaza sub forma de infuzie pentru detoxifierea organismului, in afectiuni precum guta, reumatism cronic, intrand in formulele ceaiurilor antireumatic si diuretic.

O alta planta medicinala cu efect puternic diuretic, mentionata si de Farmacopeea Romana, editia a X-a, este Equisetum arvense L. (coada-calului, familia Equisetaceae). Este o specie perena, cu rizom ramificat si 2 tipuri de tulpini, fertila si sterila. Tulpina fertila este dreapta, neramificata, articulata, bruna, cu frunze solziforme in jurul nodurilor si terminata cu spice sporifere. Tulpina sterila este verde, asimilatoare, striata longitudinal, cu ramuri dispuse verticilat si frunze mici, solzoase. Este intalnita in zona temperata, pe terenuri nisipoase si argiloase din zona de campie, de deal si de munte. Se recolteaza tulpinile sterile care contin: 5% saponozide (equisetonina) cu slabe proprietati hemolizante care elibereaza prin hidroliza equisetogenol, fructoza si arabinoza); flavonozide (izoquercitrozida, equisetozida); ulei volatil, alcaloizi in urme (nicotina), rezine, acizi organici (aconitic, oxalic, malic), dimetilsulfona si 6-8% dioxid de siliciu.

Tulpinile sterile au actiune diuretica, detoxifianta, antiinflamatoare, antiedematoasa datorita sinergismului dintre saponozide, flavonozide, ulei volatil si dioxid de siliciu. Sunt recomandate in afectiuni genito-urinare, poliartrite, artroze, edeme, neurodermite. Produsul vegetal consolideaza tesutul conjunctiv, prin marirea sintezei de colagen si prin aportul de saruri minerale. Sucul obtinut din planta proaspata este hemostatic. Intra in formulele ceaiurilor diuretic si antireumatic.

Sef lucrari drd. Codreanu Marilena-Viorica,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF "Carol Davila", Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.