Orientari profesionale in chimia farmaceutica

Chimia farmaceutica s-a dezvoltat si se dezvolta odata cu progresele farmacodinamiei, fiziologiei, microbiologiei, biologiei moleculare, biochimiei, toxicologiei, fizicii, matematicii, statisticii metematice etc. Astazi, in cercetarea farmaceutica si nu numai, se lucreaza in echipa, iar specialistii trebuie sa aiba un limbaj comun si un coordonator, farmacistul, care detine monopolul asupra medicamentului. Acestui coordonator i se cere sa detina cunostinte clare din domeniile mentionate mai sus. De aceea, trebuie sa se adopte o noua pozitie in ceea ce priveste recrutarea noilor studenti in doemniul farmaceutic. In acelasi timp, se impune treptat, treptat, reogarnizarea invatamantului farmaceutic atat in ceea ce priveste programa de invatamant, cat si a duratei anilor de studiu. Sigur ca si alte profesii au nevoie de profesionisti. Insa prioritatea, credem noi, este domeniul medicamentului, activitatea practica din oficina. Aceasta prioritate este determinata de faptul ca sanatatea fizica si psihica deocamdata sunt legate de terapia cu medicamente. Farmacistul trebuie sa raspunda noilor chemari cerute de de progresul zilelor noastre.

Datorita evolutiei stiintelor naturii, precum si aparaturii din ce in ce mai performante, se patrunde cat mai adanc in "intimitatea" materiei, inclusiv in structura corpului omenesc. In aceste conditii, si farmacistul trebuie sa se acorde cu rigorile terapeutice in plina evolutie. Aceasta dinamica permanenta a terapeuticii il obliga pe farmacist sa stapaneasca si sa exploateze la maximum evolutia stiintifica a profesiei sale.
In momentul de fata se remarca o competitie in cercetarea si industria medicamentului, ajungandu-se la o multitudine de sortimente din aceeasi grupa de medicamente, fara sa difere semnificativ, ceea ce duce la ingreunarea muncii farmacistului practician. In acelasi timp, se introduc noi exigente de calitate, ceea ce a dus la o stagnare a cercetarii fundamentale. Sigur ca specialistii din Uniunea Europeana vor adopta unele masuri unitare cu privire la sistemele terapeutice, care vor fi insusite de catre toti membrii Uniunii.

Ramura chimiei care se ocupa cu obtinerea medicamentelor este portiunea cea mai avansata si mai delicata, deoarece se adreseaza celulei vii. Cu timpul, chimia a devenit calea cea mai folosita pentru a obtine medicamentele. La prima vedere, farmacia clasica s-ar parea ca a pierdut din importanta, dar nu este adevarat. Principiile de baza ale acesteia au ramas si vor ramane, pana in momentul in care terapia va "ataca" originea bolilor, a raportului de cauzalitate dintre originea si manifestarea maladiei. Formele farmaceutice se vor pastra, la fel si principiile de baza, care includ eficacitatea, conservarea, limitele de valabilitate timpul de injumatatire a moleculei active biologic, chiar daca aceste forme se vor perfectiona. Farmacia actuala, dominata de medicamentul obtinut industrial, trebuie sa pastreze cu discernamant si o parte din activitatea recepturala.

Studentul in domeniul farmaceutic trebuie sa studieze tehnica farmaceutica, tocmai pentru faptul ca, in momentul in care va deveni practician, sa poata fi pregatit pentru cercetarea stiintifica si pentru activitatea din industria farmaceutica, el fiind specialistul care vine in contact cu subiectul bolnav. Daca medicamentul secolelor ce vor urma se va modifica, pana atunci, terapia zilelor noastre va ramane in matricea actuala, cu tot ceea ce are ea bun sau mai putin bun.

Chimia medicamentului/chimia farmaceutica creeaza medicamente cu scopul de a vindeca, si in niciun caz de a crea actiuni toxice. Tocmai aici sta marea dificultate a acestui domeniu, dat fiind complexitatea si conexiunea organismului uman, ceea ce, de fapt, reprezinta logica viului, asa cum spune Francois Jacob.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.