Manifestari – Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ofiteri de Rezerva

Activitatea programata de Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ofiteri de Rezerva "General doctor Carol Davila" (AMFOR) in data de 27 iunie la Cercul Militar National, sala "Cinematograf" s-a desfasurat conform programului, cu o modificare: la punctul 1 s-a comemorat personalitatea Farmacistului Colonel Dumitru Raducanu (1927- 31 mai 2009). Moderator a fost vicepresedintele Col. (r) dr. vet. Boris Sinchievici.
Prezidiul a fost alcatuit din Drd. Farm. Colonel, Mut Ioan – Farmacist Sef al Armatei in perioada 1998-2005, Acad. Dr. Farm. Doc. Ovidiu Bojor, doi vicepresedinti AMFOR Col. (r) dr. vet. Boris Sinchievici, Gl. bg. (r) Dominic Dogaru, Agent Mihai Bejenaru, fotoreporter la revista "Frontiera".

Membrii prezidiului au vorbit despre personalitatea Farm. Colonel Dumitru Raducanu. S-a prezentat activitatea profesionala, ca farmacist militar, a colonelului Dumitru R., activitatea stiintifica si publicistica remarcabila, actiunile sociale exceptionale, recunoasterea meritelor sale ca farmacist militar in cadrul armatei romane si la frontierele tarii. A fost un farmacist care "s-a adunat" prin acumulare de cunostinte si "s-a risipit" prin ceea ce a dat pacientilor din armata, oamenilor din comuna natala si bisericii. Am atribuit aceste actiuni colonelului comemorat, preluand cuvintele dintr-un citat al reputatului neurolog N. Ionescu Sisesti: "Daca as fi intrebat, ca neurolog, prin ce trasaturi esentiale se deosebeste omul de animale, as raspunde: prin inteligenta, care ii permite sa se adune, si prin bunatate, care ii permite sa se risipeasca. Niciuna dintre aceste doua trasaturi nu caracterizeaza singura umanitatea. Numai sinteza lor contradictorie…".

Farmacist Colonel Dumitru R. este cel care a elaborat stiintific formula si a preparat marele si Sfantul Mir, la Patriarhia Romana.

Programul a continuat cu o conferinta sustinuta de doi raportori asupra temei "Scoala medicala veterinara militara. Parazitoze. Trichineloza".

Concluzia evenimentului a fost ca medicina veterinara, medicina umana si farmacia sunt stiinte surori care "lucreaza" pentru sanatatea oamenilor si animalelor. Nu intamplator Carol Davila a infiintat in 1857 Scoala Nationala de Medicina, Farmacie si Veterinarie la Bucuresti. Nu intamplator in cadrul AMFOR se intalnesc profesionisti, universitari si practicieni din cele trei domenii amintite.

Prof. Dr. Farm. Ana Carata,
Presedinte Societatea Romana de Istoria Farmaciei

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.