Termeni medicali utili farmacistilor

Farmacistii vin zilnic in contact cu subiecti bolnavi care intreaba ce inseamna diagnosticul scris de medic pe reteta sau ce semnificatie are un anumit termen medical. De aceea, vom prezenta o noua serie de termeni cu inteles medical.

Addison

Maladie aparuta in urma deficitului de cortizol si aldosterona, hormoni corticosuprarenali.
Cauze. Uneori este provocata de un proces morbid de distrugere a cortexului suprarenal, dar, de cele mai multe ori, este o maladie autoimuna, deoarece anticorpii produsi de sistemul imunitar ataca glanda suprarenala. Deficitul de cortizol si aldosterona este asociat cu o crestere ridicata de ACTH (hormonul adrenocorticotrop) si alti hormoni. Unul dintre acestia stimuleaza sinteza melaninei de catre piele.
Simptome si diagnostic. Cand apar simptomele acute, numite crize addisoniene, acestea pot fi urmarea unei infectii sau rani. Ca fenomene obiective incipiente enumeram slabiciunea extrema musculara, deshidratarea, hipotensiunea arteriala, confuzia si chiar coma, din cauza deficitului de aldosterona care antreneaza o pierdere excesiva a acesteia, si apa in urina. In caz de Addison cronic se instaleaza oboseala si slabiciunea continua, pierderea in greutate si vagi dureri abdominale, o modificare a pigmentului cutanat (melanodermie). Pielea devine “bronzata” din cauza unei productii excesive de hormoni de catre hipofiza, ce stimuleaza producerea de melanina. Diagnosticul este confirmat daca pacientul nu a primit nicio injectie de ACTH care stimuleaza secretia de cortizol.
Tratament. In crizele acute se administreaza o perfuzie de ser fiziologic, astfel ca dozele aditionale de hidrocortizon (pentru a inlocui secretia de cortizol deficitar) si de fludrocortizon sa remedieze deficitul de aldosterona. Pacientii atinsi de Addison sunt incapabili sa reactioneze la stres si, de aceea, prezinta mare risc in declansarea unor infectii sau producerea unor rani. In aceste situatii se dubleaza cantitatea de hidrocortizon, pentru a ajuta mecanismele corporale sa combata infectia si sa grabeasca vindecarea.

Adenita
Este o inflamatie glandulara ce afecteaza ganglionii limfatici. Adenita cervicala, numita si adenopatie cervicala, este caracterizata prin inflamarea si sensibilitatea ganglionilor limfatici din zona gatului, ca urmare a unor infectii (de regula amigdaliene) din cauza streptococilor. In cazul mononucleozei infectioase adenita este consecutiva tuberculozei.
Adenita mezenterica acuta se manifesta prin inflamarea ganglionilor limfatici mezenterici.
Simptome. Acestea se manifesta printr-o hipersensibilitate in partea inferioara dreapta a abdomenului. Vindecarea este rapida si spontana. Se administreaza antalgice, antipiretice (daca apare febra). Uneori o laparatomie (deschidere chirurgicala a activitatii abdominale) poate fi indispensabila pentru a exclude apendicele.
Tratament. In cazul adenitei mezenterice se administreaza analgezice, comprese calde si, daca se suspecteaza o infectie bacteriana, antibiotice. Inflamatia dispare in cateva zile. Adenita mezenterica a abdomenului este rezultatul inflamatiei ganglionilor limfatici situati in mezenter (membrana care leaga organele de viscere din cavitatea abdominala). Maladia afecteaza in special copiii si pare a fi cauzata de o infectie virala.

Adenocarcinom
Este o tumora maligna a unei glande sau a unui tesut glandular. Adenocarcinomul ia nastere in stratul epitelial care tapiseaza peretele unui organ. Cancerul de colon, de san, de pancreas, de rinichi sunt adenocarcinoame.

Adenofibrom
Este o tumora benigna constituita prin proliferarea de tip glandular acompaniata de un tesut fibros abundent care se dezvolta in detrimentul glandei (sanului). Adenofibromul de san se prezinta sub forma de mici induratii indolore, rotunde, de 1-5 cm diametru. Femeile sub 30 de ani sunt mai ales afectate si ablatia se impune sub anestezie locala. Dupa interventie, analiza tumorii permite identificarea oricarui risc de aparitie a cancerului.

Adenom
Reprezinta tumora benigna care se formeaza pe seama unei glande, sau a carei structura reaminteste pe aceea a glandei de origine. Adenoamele glandelor endocrine (cu secretia interna direct in sange) pot declansa tulburari din cauza unei productii excesive de hormon. Adenomul de hipofiza poate provoca acromegalie sau sindromul Cushing.

Adenosindifosfat (ADP)
Substanta chimica ce furnizeaza energie eliberata prin reactiile biochimice pentru a o transfera ATP-ului (adenozin trifosfat). ADP este principala substanta chimica ce vehiculeaza energia organismului si se reconstituie prin ATP care elibereaza energia.

ADN recombinat
Este un fragment de material genetic (ADN) al unui organism care a fost introdus artificial in ADN, produs de un alt organism, cel mai adesea o celula bacteriana sau virala. Noul fragment poate fi codul genetic al unui hormon cum ar fi insulina. Daca este posibil sa se stimuleze de catre celula receptoare (proprie) a multiplicarii celulei straine (microbiene, virale), atunci se vor produce mari cantitati din acest hormon.

Dr. Farm. D. Hurduc

Cuvinte-cheie: ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.