Plantele medicinale, un aliat al sistemului imunitar

Continuare din numarul 27

Pentru ca suntem in sezonul virozelor respiratorii, am dori sa aducem in atentie un remediu fitoterapeutic modern al acestor afectiuni, o planta originara din Africa de Sud, Pelargonium sidoides, care va incheia succinta prezentare a unor plante cu proprietati imunostimulatoare, din articolele anterioare.
Extractul din radacina este folosit de foarte mult timp in medicina traditionala in infectii respiratorii si gastro-intestinale. Pelargonium sidoides este o planta erbacee, cu frunze simple, alterne, stipelate, cu margine crenata, flori grupate in umbele, zigomorfe, pintenate, rosii-violacee. Extractul alcoolic din radacina prezinta actiune antibacteriana, antivirala, expectoranta, imunomodulatoare si analgezica.
Efectul antibacterian este explicat prin cresterea activitatii macrofagelor, inhibarea aderarii bacteriene (stafilococi, streptococi, Bacillus cereus) la celulele epiteliale ale mucoasei nazale si intensificarea frecventei miscarilor ciliare.
Efectul antiviral are la baza urmatoarele procese imunomodulatoare: stimularea macrofagelor si a productiei de citokine, intensificarea reactiilor oxidative si a productiei de monoxid de azot, inducerea sintezei de factor necrozant TNF-alpha, implicat in apoptoza celulara.

Numeroasele studii clinice efectuate au demonstrat ca extractul este un produs eficient, cu un profil farmacologic excelent, bine tolerat, recomandat adultilor si copiilor peste 6 ani, in infectii acute sau cronice ale cailor superioare si inferioare, sinuzite, rinofaringite, amigdalita etc. Tratamentul cu acest produs are rezultate bune si profilactic, pe termen lung.
Compozitia chimica este complexa, principalii compusi activi fiind cumarinele tri- si tetraoxigenate, polifenolii (acidul galic si esterul sau metilic), flavonozidele, saruri de calciu si siliciu, aminoacizi, ulei volatil. Dintre cumarine predomina: umckalin, 7-0-metilestercumarin, 4-metoxicumarin, scopoletin, 6,7,8-trihidroxicumarin. Majoritatea contin o functie metoxil la atomul de carbon din pozitia 7 si o grupare hidroxil la atomii de carbon C6 si C8, grupari raspunzatoare de efectul antibacterian.
Acidul galic si metilesterul sau, prezenti in cantitati semnificative, au efect imunomodulator. Activarea macrofagelor a fost confirmata in studii in vitro, pe Leishmania parasites (Phytother Res 2001 15(2):122-6). Aceiasi autori, Kayser O. si Kolodziej H., (Planta Medica 63: 508-510) au confirmat proprietatile antibacteriene ale diferitelor cumarine si derivatilor de acid galic, la o concentratie minima inhibitorie cuprinsa intre 200-1 000 microg/ml.
Un alt studiu, publicat in Altern Ther Health Med. 2003 Sep-Oct; 9(5):68-79. Pediatric Department II, demonstreaza eficacitatea administrarii extractului de Pelargonium la copiii cu angine acute. Rezultatele arata ca se reduce severitatea simptomelor si scade durata bolii.

Chuchalin si colaboratorii (2005) au investigat tolerabilitatea si eficacitatea extractului, in comparatie cu placebo, intr-un studiu randomizat, dublu-orb, pe durata a 7 zile, pe un numar de 124 de pacienti cu bronsita acuta. ~n acest studiu, reducerea BSS (scorul de severitate al bronsitei) in cazul pacientilor tratati cu extract de Pelargonium sidoides a fost, in mod semnificativ mai mare, comparativ cu pacientii tratati cu placebo. Toate simptomele bronsitei au aratat o rata de remisiune mult mai ridicata la pacientii tratati cu extract.
Blochin si colaboratorii (1999) au investigat tolerabilitatea si eficacitatea extractului vs. Acetilcisteina, intr-un studiu randomizat, dublu-orb, multicentric, pe durata a 7 zile, pe un lot de 60 de copii cu varsta medie de 8 ani, cu bronsita acuta. Reducerea BSS in ziua 7 a fost de 7 procente pentru pacientii tratati cu extract si de numai 6 procente pentru pacientii tratati cu acetilcisteina. 77% dintre pacientii tratati cu Pelargonium sidoides s-au recuperat complet. Restul de 23% au inregistrat ameliorari vizibile. In grupul tratat cu acetilcisteina, 60% dintre pacienti s-au recuperat complet, iar restul de 40% au inregistrat ameliorari vizibile. Extractul a demonstrat o eficacitate mult mai mare in tratarea brositei acute, comparativ cu acetilcisteina (1-5).

Bibliografie:
1. Matthys H., Eisebitt R., Seith B., Heger M. (2003), Efficacy and safety of an extract of Pelargonium sidoides (EPs 7630) in adults with acute bronchitis. A randomised, double-blind, placebo-controlled trial, Phytomedicine 10 Suppl 4: 7-17;
2. Chuchalin A. G., Berman B., Lehmacher W., (Nov 2005), Treatment of acute bronchitis in adults with a pelargonium sidoides preparation (EPs 7630): a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Explore 1 (6): 437-45.
3. Bereznoy V. V., Riley D. S., Wassmer G., Heger M. (2003), Efficacy of extract of Pelargonium sidoides in children with acute non-group A beta-hemolytic streptococcus tonsillopharyngitis: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial, Alternative therapies in health and medicine 9 (5): 68-79;
4. Lizogub V. G., Riley D. S., Heger M. (2007), Efficacy of a pelargonium sidoides preparation in patients with the common cold: a randomized, double blind, placebo-controlled clinical trial, Explore 3 (6): 573-84;
5. Timmer A., Günther J., Rücker G., Motschall E., Antes G., Kern W. V. (2008), Pelargonium sidoides extract for acute respiratory tract infections, Cochrane Database Syst. Rev (3): CD006323.

Sef lucrari drd. Codreanu Marilena-Viorica, Botanica farmaceutica si Biologie celulara, Facultatea de Farmacie, UMF "Carol Davila", Bucuresti

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.