Termeni medicali utili farmacistilor

Adrenalina
Hormon secretat natural de organism, numit epinefrina, care este fabricat si sintetic inca din anul 1900. Adrenalina si noradrenalina sunt doi hormoni eliberati de glandele suprarenale, si anume de portiunea centrala (medulo-suprarenala), ca raspuns la semnalele sistemului simpatic, sistemului nervos autonom, fiind declansat de stres, emotii sau frica. Adrenalina creste forta si viteza pulsatiilor cardiace si mareste travaliul cardiac. Ea dilata caile aeriene pentru a ameliora respiratia, restrange vasele capilare ale pielii si intestinelor si mareste debitul sangvin in muschi. Adrenalina este folosita uneori si sub forma de injectie, in momentul in care se intervine de urgenta in oprirea cardiaca, pentru a trata socurile anafilactice (reactie alergica severa provocata de unele substante de contrast) sau in caz de intepaturi de albina/viespe si in crizele acute de astm. Adrenalina se injecteaza in tesuturi in timpul unei interventii chirurgicale, pentru a diminua hemoragiile. Asociata cu un anestezic local (xilina), efectul ei se prelungeste. Colirele cu adrenalina se folosesc in glaucom, pentru a diminua tensiunea intraoculara, in caz de operatie. De asemenea, adrenalina este folosita in hemoragiile nazale si, local, in hemoragiile hemoroidale. Este contraindicata in insuficienta coronariana (angor, infarct de miocard) deoarece poate provoca o recidiva a crizei prin efectul constrictiv asupra coronarelor.

Aerofagie
Reprezinta senzatia de disconfort, de „prea plin” aparuta dupa masa, din cauza inghitirii aerului in timpul alimentatiei, odata cu alimentele. Aerofagia poate fi voluntara, pentru a ameliora digestia, producand eructatia.

Agnozie
Incapacitatea de a recunoaste obiectele si informatiile senzoriale corecte, stare provocata in creier de centrele vederii, auzului sau cel tactil. Pentru ca un obiect sa fie recunoscut, informatiile senzoriale primite trebuie prelucrate (interpretate): se pun „in miscare” informatiile memorate pentru obiecte similare. Nerecunoasterea lor este cauzata de o leziune a zonelor cerebrale ce indeplinesc functii interpretare si memorare. Cauzele acestor leziuni pot fi: accidente vasculare cerebrale (AVC) si traumatisme craniene. Agnozia vizeaza in general un singur organ senzorial: vederea, auzul. De altfel, un obiect poate fi recunoscut prin vedere si auz, dar nu prin pipait. Agnozia tactila este incapacitatea de recunoastere si identificare, prin simpla atingere, a obiectelor aflate in mana persoanei. Agnozia vizuala reprezinta incapacitatea de a recunoaste si identifica prin vaz, in momentul in care centrul nervos al vederii este alterat. Persoanele cu aceasta tulburare pot descrie culoarea, forma si talia obiectului privit, dar nu-l pot identifica. Agnozia auditiva este incapacitatea de a recunoaste vocea persoanelor apropiate.
Agorafobie
Reprezinta teama patologica, obsesiva si nemotivata de spatiile largi, de locurile deschise, de piete etc. Agorafobia este opusa claustrofobiei, frica de spatiile inchise. Persoanele care au aceasta fobie inventeaza motive pentru a nu iesi din casa. Daca totusi se aventureaza, pot avea un atac de panica. Aceste persoane pot fi tratate prin psihoterapie si antidepresive.

Agranulocitoza
Reprezinta diminuarea importanta a testului de neutrofile polinucleare, forme de globule albe indispensabile luptei impotriva infectiilor provocate de bacterii. Ele sunt detectate dupa examenul de frotiuri sangvine si, eventual, prin punctie de maduva osoasa. Ea este determinata de un medicament la care subiectul este alergic, fara a sti insa acest lucru.

Agregare plachetara
Aceasta se produce ca urmare a unei alterari vasculare sangvine. Agregarea plachetara (mici particule sangvine adezive) constituie prima etapa a coagularii sangvine, favorizand astfel obstructia vasului ranit. Agregarea plachetara poate provoca si efecte secundare indezirabile, in sensul ca aceste plachete pot contribui la formarea unui aterom (substanta lipidica ce se acumuleaza in interiorul arterelor si provoaca arterioscleroza) si a trombusilor (cheaguri sangvine) care pot antrena o tromboza. In tratamentul tulburarilor in care tromboza joaca un rol important, pot fi prescrise aspirina, dipiridamolul si sulfinpirazona, pentru a impiedica agregarea plachetara.

Dr. Farm. D. Hurduc

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.