Ciuperci cu proprietati terapeutice

Rezumat
In lucrare se prezinta caracteristicile farmacognostice, proprietatile terapeutice si alimentare ale ciupercii Lentinus edodes, originara din Asia de sud-est.

Résumé
Le rapport présente les caractéristique du point de vue de la pharmacognosie et les actions thérapeutiques de la champignon Lentinus edodes, originaire de l’Asie du sud-est.

Lentinus edodes, cunoscuta sub numele de Shiitake, este una dintre cele mai cultivate ciuperci, remarcata atat pentru calitatile culinare, cat si pentru proprietatile medicinale deosebite. Datele istorice arata ca de aceste ciuperci se bucurau mai ales privilegiatii curtilor imperiale, unde mai era numita si „Regele” sau „Monarhul ciupercilor”.

Este o ciuperca robusta, de culoare bruna, comuna multor ciuperci din genul respectiv sau altor genuri, apartinand familiei Pleurotaceae.

Palaria este carnoasa, cu diametrul de 6-11 cm, de forma initial convexa, apoi plana. Uneori, unele exemplare prezinta spre mijloc o concavitate adanca.

Piciorul este înalt de 5-8 cm, cu diametrul cuprins între 1,3-2,5 cm, mai gros în partea superioara spre palarie si mai subtire spre partea inferioara, usor curbat spre baza. Creste în mediul natural, în padurile cu clima temperata din Asia de S-E, pe trunchiuri de castan salbatic (Castanopsis cuspidata), dar si pe stejar, fag, plop, arin.

Partea interna este alba, compacta în palarie si cu o structura fibros-crustoasa în picior. Are gust dulce si este parfumata, fiind foarte apreciata în gastronomie.

Lentinus edodes are un continut ridicat de polizaharide, aminoacizi esentiali, minerale si vitamine. În ciupercile uscate, aminoacizii se gasesc în proportie de 14%, dintre care predomina cei esentiali (arginina, lizina, histidina).
Principiul activ din Lentinus edodes este un glucan cu structura ramificata, unde catena principala este alcatuita din glucoza legata 1-3-beta-glicozidic si substituita 1-6-beta-glicozidic de catre glucoza. Are masa moleculara de aproximativ 500 000 de daltoni.

Proprietatile ciupercii Shiitake

Are proprietati imunostimulatoare prin stimularea proliferarii limfocitelor T în prezenta interleukinei-2, stimuleaza activitatea macrofagelor si productia de leukina-1 prin administrarea intravenoasa la om, în asociere cu citostatice.

S-au obtinut rezultate net superioare tratamentului efectuat numai cu citostatice, în cazul cancerului de stomac.

De asemenea, un alt principiu izolat din Lentinus edodes este eritodenina, cu rol în scaderea nivelului sangvin de colesterol si trigliceride.

Bibliografie:

1. Rop O., Mlcek J., Jurikova T, Beta-glucans in higher fungi and their health effects, Nutr Rev., noiembrie 2009; 67(11):624-31;
2. Yano A., Kikuchi S., Yamashita Y., Sakamoto Y., Nakagawa Y,, Yoshida Y., The inhibitory effects of mushroom extracts on sucrose-dependent oral biofilm formation, Appl Microbiol Biotechnol., martie 2010; 86(2):615-23, Epub. 2009 Nov 10;
3. Yu S., Weaver V., Martin K., Cantorna M. T., The effects of whole mushrooms during inflammation, BMC Immunol. 2009 Feb 20; 10:12;
4. Jeurink P. V., Noguera C. L., Savelkoul H. F., Wichers H. J., Immunomodulatory capacity of fungal proteins on the cytokine production of human peripheral blood mononuclear cells, Int Immunopharmacol. 2008 Aug; 8(8):1124-33. Epub 2008 May 7;
5. Kojima H., Akaki J., Nakajima S., Kamei K., Tamesada M., Structural analysis of glycogen-like polysaccharides having macrophage-activating activity in extracts of Lentinula edodes mycelia, J. Nat. Med. 2010 Jan; 64(1):16-23. Epub 2009 Aug 27.

Sef lucrari Dr. Hovanet Marilena-Viorica,
Botanica farmaceutica si Biologie celulara,
Facultatea de Farmacie, UMF „Carol Davila”, Bucuresti

Cuvinte-cheie: , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.