Tribulus terrestris Specii medicinale putin cunoscute in Romania (XXIV)

Tribulus terrestris face parte din familia Zygophyllaceae, popular fiind cunoscuta sub denumirea de coltii-babei. Este o specie anuala, cu tulpini lungi de 10-60 cm, simple sau ramificate, cu frunze scurt petiolate, 5-8 penate. Foliolele sunt alungit ovale. Florile izolate, cu pediceli lungi, la baza frunzelor sau la bifurcatia ramurilor, cu petale ovat alungite de 4-5 mm, au culoarea galbena. Fructul este spinos, crestat in unghiurile celor cinci fructulete, cu cate doi tepi lungi si altii mai mici, de unde si denumirea populara de coltii-babei.
Tribulus terrestris creste pe campuri, islazuri, pe terenuri nisipoase, in special in sudul tarii, dar se intalneste si in judetele Cluj, Iasi etc. Raspandirea generala este in Europa de Sud, Asia de Vest si Africa de Nord.

Preparatele din aceasta specie se cunosteau de mii de ani in medicina ayurvedica si traditionala chineza, japoneza, coreeana etc., pentru tratarea infertilitatii si disfunctiilor sexuale atat la barbati, cat si la femei. in medicina traditionala chineza i se atribuiau si actiuni protectoare ale sistemului vascular, fiind folosita cu succes in hipertensiunea arteriala si afectiunile coronariene.
Extractele din coltii-babei, in special cele din fructe, au starnit interesul oamenilor de stiinta la inceputul anului 1980, deoarece halterofilii olimpici bulgari atribuiau performantele acestor extracte. Cercetarile stiintifice efectuate cu aceste extracte recomandate pentru ameliorarea conditiei fizice sau stimularea libidoului nu au putut fi confirmate decat partial. Cercetatorii bulgari au demonstrat (1983) ca extractele de Tribulus terrestris contribuie la inmultirea numarului de steroizi hormonali, intre care testosteronul, dehidroepiandrosteronul (DHEA) si estrogenul, care au efecte favorabile pentru sportivi si pentru cresterea libidoului. Alte cercetari recente pe animale de laborator (sobolani si iepuri) au demonstrat efectele pozitive ale extractelor din aceasta specie vegetala.
Studii clinice relativ recente (2000) efectuate in SUA nu au putut stabili cu certitudine diferente semnificative pentru cele doua grupuri testate prin masuratori fiziologice si psihologice, comparativ cu testele placebo.
In ceea ce priveste tratamentul bolilor coronariene utilizat pentru 400 de pacienti cu afectiuni cardiace a demonstrat o ameliorare dupa administrarea extractelor de Tribulus terrestris (1990), comparativ cu grupul tratat cu medicamente de sinteza.

Tribulus terrestris nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece actioneaza la nivel hormonal.

Efecte secundare

Unele surse mentioneaza ca administrarea indelungata de extracte din aceasta planta poate mari procentul hormonului DHEA, dar clinic, aceasta actiune nu a fost demonstrata. Nu se cunosc inca interactiunile speciei Tribulus terrestris cu alte plante sau medicamente.

Dr. Farm. Ovidiu Bojor

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.