Vaccinul RotaTeq, sigur pentru sanatatea publica

Nivelurile foarte mici de fragmente ADN de circovirus porcin tip 2 identificate in vaccinul cu administrare orala nu prezinta niciun risc pentru sanatatea publica.

In urma evaluarii datelor disponibile referitoare la vaccinul cu administrare orala RotaTeq, Comitetul pentru Medicamente de Uz Uman (CHMP) al EMA a concluzionat ca prezenta unei cantitati foarte mici de fragmente ADN in vaccin nu prezinta niciun risc pentru sanatatea publica, si ca vaccinul continua sa aiba un raport beneficiu-risc pozitiv.
RotaTeq este un vaccin administrat pe cale orala copiilor cu varsta de 6 saptamani si mai mari, pentru a-i proteja impotriva gastroenteritei (diaree si varsaturi) produse de infectia cu rotavirus.
Datele de siguranta provenite de la milioane de copii carora li s-a administrat deja vaccinul nu genereaza temeri cu privire la siguranta vaccinului. Acesta este eficace in prevenirea infectiilor cu rotavirus raspunzatoare pentru un numar de jumatate de milion de decese pe an, inregistrate in mare parte in tarile in curs de dezvoltare.
Evaluarea datelor referitoare la RotaTeq a fost declansata dupa depistarea neasteptata a fragmentelor ADN-ului de circovirus porcin (PCV) in vaccin. PCV-1 si PCV-2 sunt frecvent intalnite in anumite produse din carne, precum si in alte produse alimentare de larg consum. Nu se cunosc cazuri de imbolnavire la oameni, dar PCV-2 poate produce boala la purcei.
Comitetul a concluzionat ca detectarea nivelurilor foarte mici de fragmente de PCV-2 nu modifica raportul beneficiu-risc al vaccinului RotaTeq.

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.