Aspergiloza

Boala infectioasa cauzata de dezvoltarea unei ciuperci microscopice, Alpergillus fumigatus.

Diferite tipuri de asperglioza
– Aspergilozele imunoalergice traduc o alergie la aspergillus. Ele grupeaza astmul bronsic aspergilar, aspergiloza bronhopulmonara si alveolita alergica intrinseca (pneumopatia care apare la numai doua ore dupa contactul cu ciuperca-alergen)
– Aspergilozele pulmonare localizate sunt aspergilomul, aspergiloza pleurala, bronsita aspergilara (ciuperca acopera suprafata bronhiilor)
-Aspergilozele difuze sunt aspergiloza invaziva (importanta la subiectul imunodeprimat), semiinvaziva (importanta la subiectii diabetici sau sub tratament de lunga durata cu cortizon) si diseminata, atingand cel putin doua organe.

Contaminare – Contaminarea se face pe cale respiratorie sau, mult mai rar, prin inoculare (intepatura de insecta). Sporii de aspergillus sunt prezenti in suspensie in aer: inhalarea lor este deci inevitabila.
Agent patogen accidental, aspergillus nu se dezvolta decat atunci cand intalneste conditii favorabile pentru implantarea sa (alergie, imunodepresie etc,).

Simptome si semne – Se observa o tuse, insotita uneori de manifestari astmatice (respiratie suieratoare si dificultati respiratorii).

Tratament – Consta in administrarea de antifungice, in principal amfotericina B, pe cale intravenoasa.

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.