Bronsiolita

Inflamatie a bronhiilor mici. Bronsiolita acuta este o inflamatie intinsa, acuta de origine infectioasa sau alergica intalnita mai frecvent la copii sub varsta de 2 ani. Bronsiolita exsudativa este caracterizata prin sputa consistena cenusie, continand spirale Curschmann. Inflamatie acuta a bronsiolelor evoluand spre o decompensare respiratorie. O bronsiolita survine mai ales la copiii sub varsta de 2 ani.
De origine virala (in principal, provocata de virusul respiratoriu sincitial), ea se propaga pe cale aeriana: contaminarea se face prin scurgerea nazala si prin picaturile emise in momentul tusei, uneori si prin mainile personalului din colectivitati (infectii nozocomiale). De asemenea, bronsiolitele sunt frecvente in mediu spitalicesc si in crese, prin epidemii mai ales de iarna.

Simptome si semne – Bronsiolita, care survine adesea dupa o rinofaringita, se traduce printr-o dificultate respiratorie: cresterea frecventei respiratorii (polipnee), scobirea toracelui la inspiratie, expiratie prelungita si suieratoare. O tuse iritativa, raluri in rafale (atestand o bronhoalveolita asociata) si uneori o accelerare a ritmului cardiac sunt simptome suplimentare. Hipersecretia mucusului bronsic favorizeaza stanjenirea cailor respiratorii. In general, febra este moderata.
Boala este mai grava la copiii sub 3 luni si in caz de antecedente de prematuritate sau de hipotrofie. Ea poate sa se manifeste atunci printr-o cianoza care indica o diminuare a concentratiei in oxigen a sangelui, o bataie a narilor dezvaluind o insuficienta respiratorie, un refuz de a se alimenta, o agitatie, tulburari de cunostinta.

Diagnostic si tratament – Diagnosticul, evocat de simptome si prin auscultare, trebuie sa fie confirmat prin radiografie pulmonara. Tratamentul poate fi efectuat la domiciliu, cu exceptia formelor grave, in care copilul trebuie sa fie spitalizat. Tratamentul se bazeaza pe kineziterapie respiratorie, destinata sa dezobstrueze caile aeriene superioare. Uneori, bronhodilatatoarele sunt prescrise. Pentru a evita o supra infectie bacteriana poate fi util un tratament cu antibiotic. Tratamentul antiviral este rezervat formelor severe cand exista un teren cu risc (boala cardiopulmonara). Copilul poate fi spitalizat pentru a beneficia de un aport de oxigen sau de o asistenta respiratorie, prewm si de o alimentatie prin sonda gastrica sau pe cale intravenoasa
Bronsiolita evolueaza, de obicei, in cateva zile si se vindeca fara sechele. Uneori, episoadele pot sa se re’pete din cauza unei imunitati de scurta durata fata de virus. Un sugar poate deci sa faca 2-3 bronsiolite pe an. Dupa un timp, aparitia unui astm la copiii care au avut o bronsiolita ar fi posibila, mai ales in familiile care prezinta un teren alergic.

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.