Fetopatie

Boala care afecteaza fetusul (copilul in timpul ultimelor 7 luni de viata uterina). Fetopatiile cauzate de unele atingeri virale, bacteriene sau parazitare produc infectii masive ale organelor deja formate. Principalii agenti infectiosi responsabili de fetopatii grave, cu sechele, sunt virusul rubeolei, citomegalovirusul, treponema (sifilis) si toxoplasma.
– Rubeola provoaca o intarzire a cresterii intrauterine cu o marire in volum a ficatului, o anemie si o trombopenie (diminuare a numarului de plachete in sange) si uneori osoase.
– Citomegalovirusul genereza o intarziere in cresterea intrauterina si o microcefalie (craniul de dimensiuni mici) uneori responsabila de o intarziere in dezvoltarea intelectuala.
– Sifilisul congenital poate da nastere unor septicemii care au uneori consecinte asupra rinichilor, ochilor, oaselor, creierului.
– In sfarsit, toxoplasmoza poate provoca leziuni cerebrale si oculare.
Fetopatiile cauzate de unele boli materne sunt esentialmente legate de diabet. Diabetul, atunci cand este prost echilibrat in timpul sarcinii, poate provoca o macrosomie fetala (talie excesiv de mare a organismului fatului). Alte fetopatii sunt cauzate de administrarea prost controlata a unor medicamente ca antitiroidienele sau antivitaminele K (anticoagulante).

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.