Anemia hemolitică poate afecta pacienții de orice vârstă

Anemia hemolitică apare atunci când globulele roșii sunt distruse de către sistemul imunitar, mai repede decât sunt produse. Globulele roșii, numite și eritrocite, transportă oxigenul și substanțele nutritive de la plămâni către inimă, și mai apoi în tot organismul. Măduva osoasă este responsabilă de producerea globulelor roșii. Anemia hemolitică este o afecțiune autoimună, care poate fi de două feluri: extrinsecă sau intrinsecă. Nivelul scăzut de globule roșii în fluxul sangvin înseamnă un aport insuficient de oxigen.

Anemia hemolitică extrinsecă și intrinsecă

Anemia hemolitică extrinsecă se dezvoltă atunci când organismul produce o reacție autoimună, distrugând globulele roșii. Distrugerea globulelor roșii se produce și din cauza infecțiilor, tumorilor, bolilor precum leucemia, dar și din pricina efectelor secundare cauzate de anumite medicamente. Anemia hemolitică intrinsecă apare atunci când globulele roșii produse de organism nu funcționează corect. Această afecțiune este adesea ereditară și afectează pacienții care suferă de anemie falciformă sau talasemie, care au nivelurile hemoglobinei anormale. Alteori poate fi vorba de o anomalie metabolică moștenită – pacienți cu deficit de G6PD. Anemia hemolitică poate afecta orice persoană, indiferent de vârstă.

Anemia hemolitică poate apărea în urma administrării anumitor antibiotice

Principalele cauzele ale anemiei hemolitice extrinseci includ splina mărită, hepatita infecțioasă, infecția cu virusul Epstein-Barr, febra tifoidă, infecția cu E.coli, leucemia, existența unor tumori, lupusul eritematos sistemic (LES), sindromul Wiskott-Aldrich, sindromul HELLP (caracterizat prin hemoliză, enzime hepatice crescute și număr redus de trombocite). În unele cazuri, anemia hemolitică apare din cauza administrării unor medicamente – anemie hemolitică indusă de medicamente. Printre substanțele medicamentoase care pot cauza afecțiunea amintim acetaminofenul, cefalexina, ceftriaxona, penicilina, meticilina. Formele severe de anemie hemolitică pot fi cauzate de transfuziile cu o grupă sangvină greșită.

Simptomele anemiei hemolitice pot fi confundate 

Simptomele anemiei hemolitice variază de la un pacient la altul, deoarece cauzele acesteia sunt multiple. Cu toate acestea, oamenii de știință au identificat o serie de simptome comune, precum oboseală, febră, piele îngălbenită, confuzie, amețeală, slăbiciune musculară, ritm cardiac crescut, splina mărită, diaree, vărsături, senzație de leșin etc. Simptomele anemiei hemolitice pot fi asemănătoare cu cele ale altor afecțiuni, de aceea medicii specialiști recomandă pacienților controale mai amănunțite. Pentru unii pacienți, simptomele ușoare pot dispărea fără tratament. Cu toate acestea, există cazuri în care cei care se confruntă cu boala ar putea avea nevoie de îngrijire pentru tot restul vieții.

Cum poate fi diagnosticată anemia hemolitică

Pentru a diagnostica anemia hemolitică, medicul specialist poate cere efectuarea mai multor analize de sânge.

  • Bilirubina – măsoară nivelul hemoglobinei.
  • Hemoglobina – acest test reflectă cantitatea de globule roșii care circulă prin fluxul sangvin.
  • Testele hepatice – măsoară nivelurile de proteine, enzime hepatice și bilirubină.

Metode de tratament

Dacă anemia hemolitică a apărut în urma unei boli precum lupusul, se va trata boala care a declanșat anemia. Pe de altă parte, dacă anemia a apărut din cauza unui medicament, pacientul va trebui să oprească administrarea. Tratamentul include, în cele mai multe cazuri, steroizi pentru a împiedica sistemul imunitar să atace globulele roșii. În cazurile severe, medicii recurg la intervenții chirurgicale. Astfel, pacientul va trece printr-o operație de înlăturare a splinei. Îndepărtarea splinei poate reduce viteza cu care sunt distruse globulele roșii din sânge. Această metodă este utilizată atunci când pacienții nu răspund la tratamentul obișnuit.

Surse: hopkinsmedicine.org; healthline.com; webmd.com

Pentru ABONAMENTE și CREDITE DE SPECIALITATE click AICI!

Cuvinte-cheie: , , , , , ,

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.





    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.