Ovarului (cancer al)

Cancer care atinge ovarul. In principal sub forma unui adenocarcinom (tumora maligna care se dezvolta pe tesuturile mucoase sau glandulare).
Cancerul ovarului este putin frecvent, el se situeaza in cel de al 4-lea rang al cancerelor ginecologice si survine de cele mai multe ori dupa menopauza.

Simptome si semne -Simptomele sunt banale, dureri abdominale si pelviene, anemie, slabire, oboseala, lipsa poftei de mancare.
Cancerul de ovar este diagnosticat la palparea abdominala, completata cu ecografia, scanerul si biopsia tumorii.

Tratament – Acesta este chirurgical si consta in indepartarea ambelor ovare si a ambelor trompe (anexectomie bilaterala), precum si a uterului (histerectomie). Acest tratament este asociat adesea cu o chimioterapie si, mai rar, cu o radioterapie. O supraveghere regulata a femeii este necesara dupa tratament. Intr-adevar, majoritatea cancerelor de ovar secreta substante denumite markeri tumorali care, prezenti in sange, atesta metastazele pelviene sau cele diseminate la distanta (in ficat, de exemplu).

Prevenire -O supraveghere ginecologica regulata este necesara pentru a permite o depistare si un tratament mai precoce.

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.