Peri

Elemente filiforme foarte bogate in proteine denumite keratine, care fac parte dintre fanere, anexe ale pielii.
Pana la pubertate, corpul este acoperit de un puf fin. La pubertate, perii cresc, se ingroasa si se inchid la culoare sub axile, pe pubis si la majoritatea barbatilor si la unele femei pe tors, pe membre, in nari si in conducturile auditive externe, precum si pe fata. Morfologia perilor este variabila: sectiune ovala la europeni si negri, rotunda la asiatici. Importanta si topografia pilozitatii depind, pe de o parte, de hormonii androgeni (abundenti la barbat) si, pe de alta parte, de un factor ereditar. Melanina este responsabila de culoarea perilor, in timp ce keratinele le confera consistenta.

Structura – Perii si parul au aceeasi structura. Partea perilor situata in piele, care ia nastere in derm si traverseaza epidermul, este numita radacina, iar partea vizibila, tija. Radacina si tija cuprind 3 cilindri concentrici: maduva in centru, inconjurata de scoarta, bogata in melanina si in keratine, si cuticula, bogata si ea in keratine. Epidermul, la inaltimea porului (orificiul prin care firul iese la suprafata pielii), se infunda pentru a forma in jurul radacinii o teaca denumita folicul pilos. Acest folicul se termina printr-o umflatura, bulbul, care prezinta la baza sa o mica depresiune, papila, prin care patrund vasele de hranire. Un muschi minuscul, denumit erector al firului de par sau oripilator, este intins oblic intre bulb si epiderm; cand acest muschi se contracta, parul se ridica („piele de gaina”), acesta este reflexul pilomotor. O glanda sebacee este uneori anexata firului de par si formeaza atunci impreuna un folicul pilosebaceu.

Diferiti factori de crestere – Numerosi factori contribuie la cresterea parului:
– Ereditatea joaca un rol esential, In particular asupra lungimii firelor de par.
– Factorul sezonier se traduce printr-o crestere a numarului de fire de par in faza telogena vara, deci printr-o cadere mai importanta a parului toamna.
– Factorii metabolici, ca o carenta in acizi aminati, in saruri minerale, in acizi grasi si in vitamine, pot antrena fie o cadere, fie o depigmentare sau o finete excesiva a parului. – Factorii hormonali joaca, de asemenea, un rol important.

Patologie – Hirsutismul este o pilozitate excesiva la femeie, uneori cauzata de un exces de androgeni. Alopecia (caderea parului sau absenta perilor ) poate constitui consecinta a numeroase boli (lupus, lichen, pelada etc.) sau poate fi congenitala.

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.