Psitacoza

Boala infectioasa cauzata de bacteria Chlamydia psittaci.
Chlamydia psittaci infecteaza omul, unele pasari si mamifere. Omul se contamineaza prin contactul direct cu un animal infectat, de cele mai multe ori o pasare din familia psitacidelor (papagali, perusi).
Simptome si semne – O psitacoza se manifesta dupa o incubatie (perioada initiala fara manifestari de boala) de 6-15 zile. Exista trei forme de boala.
– Forma diseminata se traduce de cele mai multe ori printr-o encefalita sau printr-o meningita (inflamatie a encefalului sau a meningelor) asociata cu o pneumopatie (inflamatie difuza a plamanilor).
– Forma pseudogripala se traduce prin frisoane si printr-o febra ridicata.
– Forma pulmonara sau pneumopatia atipica se instaleaza treptat si se traduce printr-o febra insemnata, prin frisoane, prin dureri musculare si prin dureri de cap. In primele zile se instaleaza o tuse uscata si persista timp de doua saptamani.
Tratament -Tratamentul consta in administrarea de antibiotice (cicline) timp de trei saptamani. El este eficace, dar o stare de oboseala poate persista timp de cateva luni.

Cuvinte-cheie:

Caută un termen medical

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.