Estradiol

Medicamente/dispozitive medicale

  • LENZETTO (Gedeon Richter SA, România). Spray transdermic, sol. Fiecare pulverizare eliberează 90 mcl cu 1,53 mg estradiol.
  • OESTROGEL ® (Lab. Besins International, Franţa). Gel cu 17 beta‑estradiol 0,06%. Tub 80 g + regleta de dozare. 1 regletă = 2,5 g gel = 1,5 mg 17 b‑estradiol.

Indicații

Tratament secvențial de substituţie hormonală pentru simptomele determinate de deficitul de estrogen la femeile aflate în postmenopauză (la femeile la care au trecut cel puțin 6 luni de la ultimele sângerări menstruale sau menopauza indusă chirurgical, cu sau fără păstrarea uterului).

Doze și mod de administrare

Se aplică pe braţe, antebraţe, pe o suprafaţă cât mai mare, 1,5 mg/zi, timp de 24 zile/lună, minim 3 luni, asociat cu Utrogestan pentru a preveni riscul cancerului de endometru. Nu se aplică pe sâni sau pe mucoase.

Reacții adverse

Retenţie hidrosalină cu creştere ponderală. Greață, vomă. Congestie dureroasă a sânilor (la doze mari, la perimenopauză). Creşterea tensiunii arteriale (rar în tratament de substituţie). Risc de accidente tromboembolice. Creşterea incidenţei afecţiunilor biliare şi a litiazei. Mărirea volumului fibroamelor. Dismenoree. Cefalee, ameţeli, erupţii cutanate, modificări de libidou. Hiperplazie de endometru cu risc de transformare în carcinom (la trat. prelungit cu estrogeni, fără progestative). Risc de carcinom mamar.

Contraindicații

Tumori maligne estrogen dependente. Sângerare genitală cu etiologie neprecizată. Hiperplazie endometrială netratată. Tromboembolism venos sau arterial. Tulburări trombofilice cunoscute. Afecțiuni hepatice. Porfirie.

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.