Estriol

Medicamente/dispozitive medicale

  • OVESTIN (Aspen Pharma Trading Limited, Irlanda). Ovule 0,5 mg. Cremă vag. 1 mg/g.

Indicații

Tratament secvențial de substituţie hormonală pentru simptomele determinate de deficitul de estrogen la femeile aflate în postmenopauză (la femeile la care au trecut cel puțin 6 luni de la ultimele sângerări menstruale sau menopauza indusă chirurgical, cu sau fără păstrarea uterului).

Doze și mod de administrare

Intravaginal, în primele 2 săptămâni ale ciclului câte un ovul zilnic sau aplicare de cremă, ulterior de 2–3 ori/săptămână.

Reacții adverse

Retenţie hidrosalină cu creştere ponderală. Greață, vomă. Congestie dureroasă a sânilor (la doze mari, la perimenopauză). Creşterea tensiunii arteriale (rar în tratament de substituţie). Risc de accidente tromboembolice. Creşterea incidenţei afecţiunilor biliare şi a litiazei. Mărirea volumului fibroamelor. Dismenoree. Cefalee, ameţeli, erupţii cutanate, modificări de libidou. Hiperplazie de endometru cu risc de transformare în carcinom (la trat. prelungit cu estrogeni, fără progestative). Risc de carcinom mamar.

Contraindicații

Tumori maligne estrogen dependente. Sângerare genitală cu etiologie neprecizată. Hiperplazie endometrială netratată. Tromboembolism venos sau arterial. Tulburări trombofilice cunoscute. Afecțiuni hepatice. Porfirie.

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.
    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.