Fentanil

Medicamente/dispozitive medicale

  • ALGOGESIC (Zentiva KS, Cehia), Plast. transdermic 25 mcg/oră; 50 mcg/oră; 75 mcg/oră; 100 mcg/oră.
  • DOLFORIN (Gedeon Richter SA, România), Plast. transdermic 25 mcg/oră; 50 mcg/oră; 75 mcg/oră; 100 mcg/oră.
  • FENTANYL ACTAVIS/LAVIPHARM/TTS SANDOZ. Plast. transdermic 25; 50; 75; 100 micrograme/oră.
  • FENTANIL YES PHARMACEUTICALS (Yes Pharmaceuticals GMbH, Germania). Comprimate de supt 100, 200, 400, 600, 800, 1200, 1600 micrograme.
  • LUNALDIN (Gedeon Richter PLC, Ungaria), Compr. subling. 100, 200, 300, 400, 600, 800.

Indicații

Durere cronică, severă, tratată corespunzător doar cu analgezice opioide. Pentru tratamentul durerii episodice intense la adulţii cu cancer care sunt deja sub tratament de întreţinere cu opioide.

Doze și mod de administrare

Doza necesară este ajustată individual şi trebuie evaluată periodic după fiecare administrare. Plasturii transdermici sunt creați să elibereze în circulația sistemică aproximativ 12,5, 25, 50, 75 și 100 mcg/oră
fentanil, care reprezintă aproximativ 0,3, 0,6, 1,2, 1,8, și respectiv 2,4 mg per zi. Se aplică pe piele uscată, neiritată, neiradiată, fără păr, pe piept sau braţ. Se scoate după 72 ore. Următorul plasture se aplică pe o zonă diferită de piele. Administrarea sublinguală începe cu 100 mcg, cu creştere treptată, în funcţie de necesitatea analgeziei.

Reacții adverse

Somnolenţă, ameţeală, cefalee; greaţă, vărsături, constipaţie; anorexie; insomnie, depresie, anxietate, stare confuzională, halucinaţii; tremor, paraestezii; vertij; palpitaţii, tahicardie; HTA; dispnee. Diaree,
xerostomie, durere abdominală, durere abdominală superioară, dispepsie; hiperhidroză, prurit, erupţie cutanată tranzitorie, eritem; spasme musculare; retenție urinară; fatigabilitate, edeme periferice, astenie, stare
generală de rău, senzaţie de frig.

Contraindicații

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienți. În tratamentul durerii acute sau postoperatorii, având în vedere faptul că nu există posibilitatea ajustării treptate a dozei pentru utilizare de scurtă durată și că există posibilitatea hipoventilației severe sau care pune viața în pericol. Deprimare respiratorie severă.

Cuvinte-cheie:

Caută un medicament

Fii conectat la noutățile și descoperirile din domeniul medico-farmaceutic!

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

    Comentarii

    Utilizam datele tale in scopul corespondentei. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.